Redactia.ro
Home » Știri » Ce categorii de români beneficiază de peste 1500 de lei de la stat. Banii sunt primiți lunar direct pe card

Ce categorii de români beneficiază de peste 1500 de lei de la stat. Banii sunt primiți lunar direct pe card

În România, o categorie specifică de cetățeni beneficiază lunar de sume de bani din partea statului, care ajung la peste 1.500 de lei. Aceste indemnizații sunt esențiale pentru susținerea unor grupuri vulnerabile și sunt acordate prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Cine sunt beneficiarii și de ce primesc acești bani

Veteranii de război, luptătorii Revoluției, văduvele de război, persoanele persecutate politic și cetățenii deportați sau prizonieri sunt cei care primesc aceste indemnizații. Conform CNPP, aceste categorii de persoane beneficiază lunar de sume considerabile, menite să sprijine viața de zi cu zi a celor care au suferit în urma unor evenimente istorice.

În medie, indemnizațiile acordate se ridică la 1.537 de lei. Această sumă este distribuită unui număr de 189.975 de persoane. În luna iunie 2024, un total de 422.523 de români au primit pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Totuși, numărul beneficiarilor a scăzut ușor față de luna mai, când existau cu 267 mai mulți beneficiari.

„66.150 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 874 lei”, arată CNPP, conform sursei Adevărul.

  • Persoanele persecutate politic: Această categorie include românii care au fost persecutați de dictatura instaurată în 1945, precum și pe cei deportați sau închiși ca prizonieri. Conform Legii nr. 189/2000, 66.150 de persoane beneficiază de indemnizații, cu o sumă medie de 874 de lei.
  • Veteranii de război și văduvele de război: Aproximativ 16.000 de persoane primesc o indemnizație medie de 942 de lei. Aceste sume sunt prevăzute de legea referitoare la drepturile invalizilor și văduvelor de război.
  • Luptătorii Revoluției din 1989: Acești eroi-martiri și luptători recunoscuți primesc o sumă medie de 2.168 de lei. Numărul beneficiarilor din această categorie este de 12.769.
  • Românii care au făcut stagiul militar la Direcția Generală a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961: Aceștia primesc doar 83 de lei lunar, conform Legii 309/2002.
  • Artiștii: Potrivit Legii 109/2005, un număr de 556 de artiști beneficiază de o sumă de 345 de lei.
  • Uniuni de creații: Peste 14.000 de români beneficiază de indemnizații conform Legii 8/2006, în valoare de peste 1.900 de lei.

Care este importanța acestor indemnizații

Aceste indemnizații reprezintă un ajutor semnificativ pentru persoanele care au suferit în urma unor evenimente istorice sau pentru cei care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a României. Sprijinul financiar asigură un trai mai decent și recunoaște sacrificiile și contribuțiile acestor persoane.

Observăm o tendință de reducere a numărului de beneficiari de la lună la lună. Aceasta poate fi explicată prin trecerea timpului și dispariția naturală a unor beneficiari, dar și prin schimbările legislative și ajustările aduse în sistemul de pensii și indemnizații.

România continuă să susțină financiar categoriile de persoane care au suferit în urma unor evenimente istorice sau care au contribuit la dezvoltarea culturală a țării. Cu toate acestea, numărul beneficiarilor acestor indemnizații speciale este în scădere. Este esențial ca aceste măsuri de sprijin să fie menținute și adaptate în funcție de nevoile actuale, pentru a asigura un trai decent celor care au contribuit la istoria și cultura României.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: