Redactia.ro
Home » Știri » Ce condiție trebuie să îndeplinești ca să primești 1000 de lei în plus la pensie. Ce categorie de români vor beneficia de acești bani

Ce condiție trebuie să îndeplinești ca să primești 1000 de lei în plus la pensie. Ce categorie de români vor beneficia de acești bani

Pensiile sunt în plin proces de recalculare în România, iar primele decizii privind noile pensii vor ajunge la pensionari în următoarele săptămâni. Acest proces aduce în prim-plan întrebarea: câtă vechime este necesară pentru a obține o creștere semnificativă a pensiei, de cel puțin 1.000 lei? De asemenea, cât de mult ajută grupele de muncă în acest context?

Pentru a beneficia de o creștere consistentă a pensiei, este esențial ca pensionarul să fi muncit un număr considerabil de ani. Conform noii legi a pensiilor, pensionarii care au muncit peste 25 de ani primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte sunt adăugate la pensia recalculată, oferind astfel o creștere suplimentară.

Cum se acordă punctele bonus în funcție de vechime

Punctele de stabilitate sunt calculate pe baza valorii punctului de pensie (VPR), care este de 81 lei.

  • 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus.
  • 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei.
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei.
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei.
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

Aceste puncte sunt esențiale pentru creșterea pensiei, dar nu sunt suficiente în toate cazurile pentru a obține o creștere de 1.000 lei fără o vechime considerabilă.

Legea pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucrați în condiții deosebite sau speciale (grupe de muncă).

Ministrul muncii, Bucura Oprescu, a declarat că punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupa de muncă. Aceasta a generat nemulțumiri în rândul pensionarilor care au lucrat mulți ani în condiții grele și nu vor primi măriri suplimentare la recalculare.

Formula de recalculare a pensiilor

Recalcularea pensiilor se face folosind formula: VPR x numărul total de puncte, unde:

  • VPR (Valoarea Punctului de Referință) = 81 lei.
  • Punctele = contributivitate + stabilitate + puncte pentru perioade asimilate.

Punctele de stabilitate sunt acordate după cum urmează:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv.
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv.

Deși recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative pentru unii pensionari, există categorii care nu beneficiază pe deplin de aceste ajustări. Pensionarii care au muncit în condiții deosebite sau speciale, dar care nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confruntă cu pensii mai mici decât se așteptau.

Recalcularea pensiilor este un proces complex care aduce beneficii importante pentru pensionarii cu vechime mare în muncă. Cu toate acestea, absența punctelor bonus pentru grupele de muncă evidențiază o lacună în sistemul de pensii, care ar trebui adresată pentru a oferi recompense echitabile celor care au muncit în condiții dificile.

Este esențial ca toți pensionarii să fie educați și conștienți de noile reguli și beneficiile recalculării pensiilor. Informarea corectă și completă poate ajuta pensionarii să își maximizeze drepturile și beneficiile.

În concluzie, pentru a obține o creștere semnificativă a pensiei, de cel puțin 1.000 lei, este esențial ca pensionarii să aibă o vechime considerabilă în muncă. Punctele de stabilitate joacă un rol crucial în acest context, oferind creșteri semnificative în funcție de numărul de ani lucrați. Totuși, sistemul de pensii actual are lacune în ceea ce privește recompensarea muncii în condiții deosebite sau speciale, un aspect care necesită atenție și ajustare pentru a asigura echitate pentru toți pensionarii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: