Redactia.ro
Home » Homepage » Ce conține praful saharian, de fapt?! Analiza de laborator ascunsă de autoritățile române

Ce conține praful saharian, de fapt?! Analiza de laborator ascunsă de autoritățile române

Ce conține praful saharian, de fapt?

În timp ce fenomenul „ploii sahariene” a fost tratat cu o relativă indiferență de către oficialitățile din România, situația din Bosnia-Herțegovina stârnește îngrijorări serioase și acțiuni concrete. Partidul Bosniac (BOSS) a luat inițiativa de a investiga compoziția chimică a prafului saharian, care s-a dovedit a fi surprinzător de nociv.

Descoperirile Institutului de Inginerie Chimică din Tuzla

Conform analizelor efectuate de Institutul de Inginerie Chimică din Tuzla, probele de praf colectate după ploaia sahariană din aprilie 2022 conțin niveluri alarmant de ridicate de metale grele. În comparație cu mostrele de nisip saharian autentic, nisipul colectat după ploaie a arătat un conținut de arsenic de 44 de ori mai mare, bariu de 660 de ori, nichel de 2500 de ori, zinc de 64 de ori și fier de 23 de ori mai mult. Mai alarmant este faptul că nivelul de aluminiu a fost de 728 de ori mai mare decât în nisipul saharian obișnuit.

Reacția autorităților bosniace

În lumina acestor descoperiri îngrijorătoare, liderul partidului BOSS, avocatul Mirnes Ajanović, a solicitat intervenția imediată a Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei. A fost cerută o analiză cuprinzătoare și suplimentară pentru a evalua riscurile la adresa sănătății publice și a mediului. Este crucială stabilirea unei legături între compoziția chimică a prafului și posibilele efecte adverse asupra sănătății umane și a ecosistemelor.

„Datorită interesului mare al publicului din străinătate față de anunțul Partidului bosniac (BOSS), care a prezentat compoziția chimică a „ploii murdare” cu nisip saharian din Europa și Bosnia și Herțegovina, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul multor cetățeni din cauza concentrațiilor crescute de metale în ploaie, BOSS a tradus comunicatul de presă despre analiză în engleză și l-a trimis presei străine pentru a investiga în continuare acest subiect.

Vă reamintim că Personalul Național de Criză din BiH a înaintat Laboratorului de Teste al Institutului de Inginerie Chimică Tuzla un eșantion de nisip din sudul Tunisiei și un eșantion de nisip din Dobošnica Donja lângă Lukavac prelevat pe 7 aprilie 2022 după „ploaia murdară”, pentru a efectua o analiză comparativă a nisipului saharian real cu nisipul rezultat în urma ploii, a declarat avocatul Mirnes Ajanović, președintele Partidului BOSS-Bosniac, arată activenews.ro.

Pe de altă parte, în România, autoritățile nu au comunicat public preocupări similare sau măsuri de investigație detaliate în legătură cu fenomenul prafului saharian. Această tăcere contrastantă ridică semne de întrebare cu privire la vigilanța și responsabilitatea oficialităților în protejarea sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.

Descoperirile din Bosnia-Herțegovina ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru toate țările afectate de fenomenul prafului saharian. Este imperativ ca autoritățile naționale să trateze aceste evenimente cu seriozitatea cuvenită și să asigure transparența în comunicarea riscurilor asociate. Mai mult decât atât, este esențial să se ia măsuri preventive și să se efectueze investigații aprofundate pentru a proteja sănătatea publică și integritatea mediului înconjurător. În acest context, exemplul Bosniei ar putea servi drept un model de proactivitate și responsabilitate ecologică și sanitară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: