Redactia.ro
Home » Știri » Ce drepturi şi obligaţii are preşedintele de bloc şi ce se întâmplă cu locatarii care nu plătesc amenzile date de Asociaţia de Proprietari

Ce drepturi şi obligaţii are preşedintele de bloc şi ce se întâmplă cu locatarii care nu plătesc amenzile date de Asociaţia de Proprietari

Ce amenzi usturătoare te așteaptă în 2024 dacă nu respecți noua regulă pentru apartamente! Te vor lăsa fără economii

Legea îi conferă drepturi multe şi mari unui preşedinte de bloc, însă locatarii sunt şi ei apăraţi de legislaţia în domeniu.

De exemplu, reprezentantul asociației de proprietari – cum ar fi președintele de bloc – are dreptul să intre în orice apartament din clădire fără acordul proprietarului, în unele situații, pe baza unui preaviz cel puțin 24 de ore.

Poţi fi amendat cu 3.000 lei

Cei care restricționează accesul membrilor asociației în propria locuință riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Concret, reprezentanții asociațiilor de proprietari pot intra în orice apartament pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Pot face acest lucru pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență).

Ce acte îţi poate cere preşedintele de bloc?

Administratorii își bagă nasul peste tot și tind să ceară acte cu caracter personal.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal arată, pe lege, ce acte au voie să ceară administratorii.

Ce acte are voie un administrator de bloc să-ţi ceară?

”Art. 94: Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:

A) să solicite persoanelor care locuiesc în imobil prezentarea actelor de identitate, în termen de 15 zile de la sosire, în vederea înscrierii datelor în cartea de imobil;

B) să atenţioneze persoanele care au actele de identitate cu termenul de valabilitate expirat sau care nu şi-au efectuat schimbarea domiciliului ori stabilirea reşedinţei, în vederea punerii acestora în legalitate;

C) să păstreze, să actualizeze şi să utilizeze datele din cartea de imobil cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare (în prezent, Regulamentul (UE) 679/2016 – subl. Ns.)”, se arată în legislație.

(articolul 94 din HG nr. 1375/2006)

Orice act vi se cere în plus este un abuz al adminstratorilor de bloc.

Dacă te-au amendat, legea te apără

Indiferent de câte amenzi ar propune și inventa o Asociație de Proprietari, doar statul are dreptul de a amenda cetățenii.

Astfel că pe lângă amenzile contravenționale și cele penale, o asociație de proprietari nu prea are ce să facă atunci când un locatar nu respectă anumite reguli.

Practic, amenzile penale sunt acelea date în procesele penale, când o persoană preferă să plătească sute de mii de lei amendă pentru a nu sta la închisoare.

Amenzile contravenționale sunt cele mai comune, de cele mai multe ori fiind rutiere, iar agentul constatator e polițistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: