Redactia.ro
Home » Știri » Ce este executarea silită și cum să o eviți

Ce este executarea silită și cum să o eviți

executarea silită

Executarea silită este procedura civilă prin intermediul căreia un executor judecătoresc, la cererea creditorului sau creditorilor, obligă debitorul să plătească ceea ce datorează. Creditorul sau creditorii pot cere direct unui executor judecătoresc prin intermediul unei cereri sau se pot adresa unei agenții de recuperare a creanțelor datorate.

Executarea silită se face în baza unui titlu executoriu, acesta fiind o hotărâre care face referire la datoria debitorului: contract de împrumut, de credit, contract de vânzare-cumpărare neplătit și așa mai departe. Alteori poate fi vorba de obligația de a face, cum ar fi înscrierea sau radierea unui drept, act sau fapt dintr-un registru public, emiterea unei autorizații, eliberarea unui certificat etc., care pot fi cerute prin simpla intervenție a persoanei îndreptățite, nefiind nevoie de un executor judecătoresc.

Executarea silită se face, potrivit art. 624 Cod Procedură Civilă (CPC), prin intermediul:

• Urmăririi bunurilor mobile și imobile ale debitorului sau aparținând terților ținuți să răspundă;

• Predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlul executoriu, ce sunt deținute fără drept de debitor;

• Alte măsuri prevăzute de lege.

Potrivit art. 627 CPC, executorul judecătoresc trebuie să aibă un rol cât mai activ în ceea ce privește executarea silită. Astfel încât, acesta trebuie să insiste prin toate mijloacele admise de lege pentru realizarea integrală și cu celeritate a obligației sau obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispozițiilor legii, a drepturilor părților și a altor persoane interesate.

Pentru aceasta, executorul judecătoresc poate cere lămuriri în scris de la debitor pentru a-i detalia despre venituri și bunuri, inclusiv cele aflate în proprietate comună asupra cărora se poate efectua executarea, cerând să i se arate unde se arate acestea și solicitând debitorului să execute de bună voie obligația, iar pentru aceasta explicându-i consecințele continuării executării silite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: