Redactia.ro
Home » Știri » Ce este interzis cu desăvârșire să faci de Adormirea Maicii Domnului. Puțini respectă acest obicei

Ce este interzis cu desăvârșire să faci de Adormirea Maicii Domnului. Puțini respectă acest obicei

traditii si superstitii

În fiecare an, în data de 15 august, atât credincioșii ortodocși, cât și cei catolici marchează sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mare. Această sărbătoare reprezintă un moment deosebit de important în calendarul creștin și este însoțită de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Vă prezentăm o parte dintre ele!

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Oamenii participă la servicii religioase și își adresează rugăciuni Fecioarei Maria: fetele speră la un viitor soț bun, femeile cer ajutor pentru buna gestionare a gospodăriei, iar bărbații se roagă pentru rodnicie în agricultură. În această zi, se respectă obiceiul de a nu munci, coase sau spăla haine.

Pentru a se pregăti de această sărbătoare, credincioșii se dedică postului și rugăciunii timp de două săptămâni înainte de data de 15 august. În calendarul Bisericii Ortodoxe, există patru sărbători importante dedicate Fecioarei Maria: Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului, ultima fiind considerată de o importanță deosebită.

În ziua Sfintei Maria se adună cu grijă năvalnicul, o plantă care se găsește în păduri și se dezvăluie doar femeilor în vârstă care cunosc locurile ascunse din inima naturii. Această plantă este oferită fetelor cu scopul de a le aduce noroc în găsirea unui soț bun și iubitor.

În numeroase sate românești, există o tradiție de a nu aprinde focul cu două zile înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Acest obicei provine din credința că aprinderea focului în această perioadă poate atrage boli și nenorociri asupra celor care îl folosesc. Se consideră că acareturile ar putea fi afectate de incendii, iar cei care consumă alimente gătite la foc în acele zile pot fi expuși unor boli care „pocnesc”. De asemenea, există o superstiție conform căreia lucrul la câmp sau în gospodărie în ziua de 15 august poate atrage blesteme asupra recoltelor, lăsându-le fără roade.

Ce este interzis cu desăvârșire să faci de Adormirea Maicii Domnului

Pentru fetele care doresc să se mărite, există diverse practici. Unele dintre ele spală icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc, sperând ca Fecioara să le ajute să-și găsească sufletul pereche. În alte regiuni, fetele pun busuioc proaspăt sub pernă în speranța că-și vor visa viitorul partener.

O altă tradiție se leagă de recoltarea plantelor de leac de către fetele necăsătorite. Se crede că aceste plante au o putere vindecătoare sporită în ziua de 15 august, iar cei care le culeg vor avea capacitatea de a vindeca diverse afecțiuni.

În ceea ce privește superstițiile, se spune că este interzis să îți tunzi părul sau să îl arunci în această zi, iar mersul înapoi sau scăldatul în ape curgătoare sunt considerate a fi acțiuni nerecomandate. Toate aceste tradiții și superstiții reflectă importanța și semnificația profundă a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului în cultura și credința românească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: