Redactia.ro
Home » Homepage » Ce este interzis cu desăvârșire să faci în ziua de Bobotează. Vei avea ghinion tot anul

Ce este interzis cu desăvârșire să faci în ziua de Bobotează. Vei avea ghinion tot anul

traditii boboteaza

Zi cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Iată ce este interzis cu desăvârșire să faceți în această zi de sărbătoare, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate de Bobotează sau Epifanie, Teofanie sau Arătarea Domnului.

Ce este interzis cu desăvârșire să faci în ziua de Bobotează

Sărbătorită încă de la început în ziua de 6 ianuarie, multă vreme împreună cu Crăciunul (lucru rămas până astăzi în practică Bisericii otodoxe ruse și a Bisericii Armene), Bobotează mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat. Ziua de 6 ianuarie este trecută cu cruce roșie în calendar, așadar este interzis ca în această zi să se spele rufele pentru că cei care fac asta vor avea parte de ghinion întregul an.

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, deoarece aduce ghinion. În tradiție se mai spune că în ziua de Bobotează se purifică apele și natura de toate forțele malefice. În plus, se spune că apa de Bobotează, agheasma, are puteri miraculoase, tămăduitoare și nu se va strica niciodată.

De Bobotează preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă agheasma mare pentru a stropi casele, curțile, animalele, dar și pentru a bea apa sfințită pe nemâncate, pentru o perioadă de 8 zile. Se spune că astfel vor avea o sănătate de fier și vor fi păziți de rele. Important de menționat e că femeile au interzis să spele timp de 8 zile, perioadă în care se spune că apele sunt sfințite.

În ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții aruncă crucea în apa înghețată. Cei mai temerari localnici se aruncă în apă să o recupereze. Conform tradiției, cel care aduce crucea la mal va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Bobotează. Îți ocrotește familia

În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini