Redactia.ro
Home » Știri » Ce este Metcatinona sau Efedrona, drogul găsit în corpul tinerei decedate la Dumbrava Roșie? Efectele ei sunt asemănătoare cu cele ale cocainei

Ce este Metcatinona sau Efedrona, drogul găsit în corpul tinerei decedate la Dumbrava Roșie? Efectele ei sunt asemănătoare cu cele ale cocainei

metcatinona

Shara, o elevă de 16 ani din București și-a găsit sfârșitul într-o casă din Dumbrava Roșie. Ea s-a întâlnit cu un tânăr de 19 ani alături de care a consumat substanțe interzise și cu care ar fi întreținut relații sexuale. La scurt timp, adolescenta a suferit o hemoragie genitală și a murit. Medicii legiști au descoperit în organismul fetei substanțe interzise. Iată ce consumase eleva înainte de a muri!

Medicii legiști au găsit în organismul Metcatinona sau Efedrona

Metcatinona este o substanță de sinteză, având o structură chimică derivată din compusul natural cunoscut sub numele de catinonă. Sinteza metcatinonei se bazează pe oxidarea efedrinei sau pseudoefedrinei.

Metcatinona este produsă în laboratoare clandestine și comercializată ca o alternativă la metamfetamină. Abuzul de metcatinonă a fost semnalat pentru prima dată în fosta URSS în anul 1982, sub denumirea de „efedronă”; iar în SUA, a apărut în 1989. Între anii 1990 și 1991, drogul a câștigat rapid popularitate, fiind considerat un substitut ieftin al metamfetaminei și fiind vândut sub denumirea de „Cat” sau „Jeff”. Se estimează că metcatinona este un drog cu costuri reduse de obținere.

Ce este Metcatinona, substanța descoperită în organismul Sharei

În traficul de droguri, metcatinona este întâlnită sub formă de pulbere albă sau aproape albă, adesea parțial purificată și cunoscută ca „green cat”. Este vândută în cantități de aproximativ 1 g sau chiar mai mici, între 0,1 și 0,25 g. Pe stradă, aceasta este denumită „cat” și poate fi confundată cu Khat. În Rusia, mai este cunoscută sub numele stradal de „Jeff”, „Jee cocktail” sau „cosmos”.

Metcatinona prezintă un profil farmacologic similar cu amfetamina și are potențial crescut de consum abuziv și de a provoca dependență, similar cocainei crack.

Studiile pe sobolani au arătat că metcatinona determină eliberarea de dopamine la nivel cerebral, sugerând că drogul acționează ca un substrat al transportorului dopaminergic. De asemenea, administrarea de metcatinonă a dus la diminuarea activității enzimelor tirozin-hidroxilază și triptofan-hidroxilază, ceea ce a condus la scăderea concentrațiilor de dopamine, serotonină și a metabolitilor acestora în cortexul frontal, hipocampus și neostriatum.

De asemenea, drogul a redus funcționarea transportorilor de dopamină și serotonină. Aceste deficite sunt similare cu cele neurotoxice produse de fenilalchilamină și sugerează posibile afectări pe termen lung ale neuronilor dopaminergici și serotoninergici. Pentru a observa aceste efecte, dozele de metcatinonă trebuie să fie crescute.

La oameni, consumul de metcatinonă cauzează afectări viscerale și vasculare. La consumatorii cronici, se constată o scădere a densității transportorilor dopaminergici, fapt demonstrat prin PET (tomografie cu emisie de pozitroni).

Simptomele supradozării cu Metcatinonă includ:

  • Tulburări ale ritmului cardiac și respirator;
  • Tremor și spasme musculare;
  • Hipertermie (febră ridicată);
  • Insomnie (dificultăți de somn);
  • Anxietate și paranoia;
  • Dezorientare și halucinații;
  • Delir și convulsii.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: