Redactia.ro
Home » Știri » Ce este scarlatina. Care sunt simptomele acestei infecții bacteriene și cum se tratează

Ce este scarlatina. Care sunt simptomele acestei infecții bacteriene și cum se tratează

ce este scarlatina

Scarlatina, denumită și „febra scarlatină,” este o infecție bacteriană care poate afecta copiii și adulții deopotrivă. Această boală, cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), se caracterizează prin simptome precum febra, erupții cutanate și dureri în gât. În acest articol, vom explora mai detaliat ce este scarlatina, cum se transmite, simptomele sale și modalitățile de tratament.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană care se dezvoltă în urma expunerii la bacteria Streptococcus pyogenes, care produce o toxină numită „toxină eritrogenică.” Această bacterie este aceeași care provoacă infecții precum amigdalita sau infecțiile de ureche. Când toxina eritrogenică intră în organism, poate provoca o reacție în lanț care duce la simptomele caracteristice ale scarlatinei.

Cum Se Transmite Scarlatina
Scarlatina se transmite de obicei prin contactul direct cu o persoană infectată. Aceasta poate fi răspândită atunci când o persoană contaminează suprafețele cu secreții nazale sau salivă și apoi altcineva atinge acele suprafețe și își atinge apoi gura sau nasul. De asemenea, poate fi transmisă prin picături de secreții respiratorii atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Este important să se acorde atenție igienei personale și să se evite contactul strâns cu o persoană infectată pentru a preveni răspândirea scarlatinei.

Simptomele Scarlatinei

Scarlatina debutează, de obicei, cu febră înaltă și dureri în gât. Unul dintre simptomele distinctive ale acestei infecții este erupția cutanată care apare în urma febrei. Erupția cutanată este roșie și poate părea ca o arsură solară sau o piele arsă de vânt. Aceasta poate apărea pe față, gât, limbă și în alte părți ale corpului. Limba devine deseori „limba albă zmeură” și prezintă pete roșii sau puncte albe. Alte simptome pot include dureri abdominale, greață și vărsături, ceea ce face scarlatina adesea confundată cu o intoxicație alimentară.

Complicații posibile

În cazul în care scarlatina nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații grave. Acestea pot include febră reumatică, care afectează inima, sau glomerulonefrită, care afectează rinichii. De asemenea, există riscul ca infecția să se răspândească în alte părți ale corpului și să provoace complicații potențial letale.

Cum se tratează scarlatina

Diagnosticul scarlatinei se bazează adesea pe examinarea clinică și pe observarea simptomelor caracteristice, precum erupția cutanată și „limba albă zmeură.” Cu toate acestea, medicul poate efectua și teste de laborator pentru a confirma infecția cu Streptococcus pyogenes.

Tratamentul scarlatinei implică, de obicei, administrarea unui curs de antibiotice, cum ar fi penicilina sau amoxicilina, pentru a elimina infecția bacteriană. Este esențial să se urmeze întregul tratament prescris de medic, chiar dacă simptomele încep să dispară. Acest lucru ajută la prevenirea complicațiilor și la oprirea răspândirii bacteriei.

Prevenirea Scarlatinei
Pentru a preveni scarlatina, este important să se respecte regulile de igienă personală, precum spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave. Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) poate ajuta la prevenirea scarlatinei, deoarece rujeola este una dintre bolile care pot duce la scarlatină.

Concluzie
Scarlatina este o infecție bacteriană provocată de Streptococcus pyogenes, care poate avea simptome distinctive precum erupția cutanată și „limba albă zmeură.” Tratamentul cu antibiotice este esențial pentru prevenirea complicațiilor și a răspândirii bacteriei. Respectarea regulilor de igienă personală și vaccinarea pot ajuta la prevenirea scarlatinei și la menținerea sănătății comunității.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: