Redactia.ro
Home » Știri » Ce este serviciul de ambulanță? Cum era prima ambulanță

Ce este serviciul de ambulanță? Cum era prima ambulanță

Serviciu de ambulanță județean, respectiv al municipiului București sunt unități sanitare publice de importanță strategică,având în structura lor un compartiment pentru asistență medicală de urgență și transport medical asistat, cu echipaje medicale de urgență, cu sau fără medic, și un compartiment pentru consultații medicale de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat. Compartimentul pentru asistență medicală de urgență funcționează în regim de lucru continuu, în așteptarea solicitărilor de asistență medicală de urgență.

Istoricul serviciilor de urgență public din România:

1881 – se înființează prima stație de salvare, la Viena, drept urmare a catastrofei provocate de izbucnirea unui incendiu mistuitor în clădirea Teatrului Ring din capitala monarhiei.

1886 – la Timișoara se constituie prima societate de salvare voluntară, orașul de pe Bega cu o astfel de instituție, specializată in ajutorarea și transportul suferinzilor și bolnavilor.

1887 – Societatea ”Salvarea” din Timișoara îsi procura 3 bărci și mai multe prăjini, pe care amplasează in locurile cele mai periculoase si primejdioase

1908 – Echipajul ambulanței este format din medici interni și sanitari putând fi apelat, contra cost, la un număr de telefon propriu: 31333.

1912 – primele ambulanțe de tip auto sunt aduse in București, direct de la Paris, acesta fiind un moment marcant in istoria salvării.

1943 – în localul salvării de la București se înființează Spitalul de Urgență. Apare astfel primul sistem integrat de asistență medicală de urgență : Salvarea si Spitalul de Urgență.

1992 – are loc înființarea în cadrul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București, a primei Școli de Ambulantieri și Operatori Registratori de Urgență din România.

2003 – 2005 – în România este introdus la nivel național sistemul de apel unic de urgență 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de agenții de intervenție.

2014 – serviciile de ambulanță intră în coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Cum era prima ambulanță?

Cele mai vechi ambulanțe erau, de fapt, niște căruțe simple, cu două roți, folosite pentru a transporta soldați răniți sau victimele de război care nu puteau să meargă singure.

Cuvântul „ambulanță” provine de la cuvântul latin „ambulare”, care înseamnă „să meargă sau să se miște”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: