Redactia.ro
Home » Știri » Ce faci dacă nu ai luat BAC-ul din prima. Ce variante au absolvenții de clasa a XII-a

Ce faci dacă nu ai luat BAC-ul din prima. Ce variante au absolvenții de clasa a XII-a

candidati fara bac

Elevii care au terminat clasa a XII-a dar nu au reușit să obțină nota de promovare pentru examenul de bacalaureat au mai multe variante la dispoziție. Astfel, ei își pot încerca norocul la contestație, când pot primi o notă mai mare care să le asigure media șase. Există, însă, și alte soluții pentru cei care nu au reușit să ia bacul din prima.

Variante pentru elevii de clasa a XII-a care nu au luat bacul

Pentru cei care nu au reușit să ia examenul de bacalaureat, există mai multe opțiuni.

Prima și cea mai simplă este aceea de a depune contestație. Poate au o șansă și în urma recorectării, vor obține media neceară pentru trecere, adică șase.

Dacă nu reușesc nici atunci, atunci absolvenții clasei a XII-a pot să dea din nou examenul în sesiunea de toamnă, care se desfășoară în august-septembrie.

Anul trecut, din cei peste 10.000 de candidați care au reușit să obțină nota de trecere la examenul de bacalaureat, aproape 3.000 au fost elevi care au terminat școala în ani anteriori și au participar iarăși la examenul maturității, pentru că nu au reușit să îl ia din prima.

Dacă nu ai reușit să iei bacul nici în prima sesiune, nici în a doua, atunci trebuie să plătești.

Facultățile care acceptă candidați care nu au bacalaureatul

Elevii care nu au luat examenul de bac, dar vor totuși să își continue studiile, pot apela la o facultate care nu cere această diplomă pentru înscriere. Sunt mai multe universități și mai multe specializări la care poți aplica dacă nu ai reușit să iei bacul. Sunt circa zece astfel de facultăți în toată țara. Totuși, acestea acceptă elevii care nu au bacul, dar care trebuie să îl ia în urmbacătoarea sesiunea care are loc.

Absolvenții de clasa a XII-a pot apela și la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 60 de zile de la terminarea liceului.

Aceasta le poate oferi consiliere pentru a-și găsi un loc de muncă.

De asemenea, elevii care nu au bacul se pot îndreptare spre școlile postliceale, unde învață o meserie iar programul e destul de flexibil.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: