Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ce înseamnă când cântă cucuveaua. Superstiţii din tradiţia populară: Ce prevesteste, de fapt

Ce înseamnă când cântă cucuveaua. Superstiţii din tradiţia populară: Ce prevesteste, de fapt

În tradiția populară, cucuveaua este o pasăre nocturnă ce joacă un rol important în superstițiile legate de prevestirea morții și a altor evenimente nefaste. Aceasta este una dintre puținele bufnițe care pot fi întâlnite și pe timp de zi, având ochii galbeni strălucitori și sprâncenele albe. Aceste trăsături distinctive o fac să fie percepută ca un adevărat mesager al morții.

Din timpuri străvechi, cucuveaua a fost asociată cu evenimente macabre și înfricoșătoare. Frica de păsările de noapte era atât de mare încât țăranii obișnuiau să le omoare pentru a evita ghinioanele și necazurile pe care le-ar putea aduce. În tradiția populară, cântecul cucuvelei în apropierea unei case era considerat un semn rău, prevestind boală, necazuri grave și chiar moarte.

O superstiție comună spune că atunci când cucuveaua cântă pe casă sau în apropierea ei, este un semn că cineva din familie va muri. Acest cântec, mai ales dacă este auzit în mijlocul zilei, este considerat un avertisment de moarte iminentă. Chiar și apariția unei bufnițe la geam, cântând, este văzută ca un prevestitor al morții, aducând teamă și neliniște în rândul oamenilor.

În ciuda acestor superstiții sumbre, există și credințe care atribuie cucuvelei roluri pozitive. Unele legende spun că pasărea este de fapt întruchiparea unei femei nefericite, al cărei cântec reprezintă plânsul și jalea acesteia către Dumnezeu. Apariția cucuvelei în apropierea caselor ar reprezenta dorința sa de a se întoarce la familia și copiii ei, aducând astfel un mesaj de speranță și mângâiere.

De asemenea, în anumite culturi, cântecul cucuvelei este văzut ca un semn de naștere iminentă. Dacă o cucuvea cântă pe o casă, se crede că familia care locuiește acolo va avea parte de o împlinire, precum nașterea unui copil. Aceasta schimbă percepția negativă asupra păsării, transformând-o într-un simbol al vieții și al fericirii.

Totuși, majoritatea superstițiilor legate de cucuvea rămân negative. Se spune că dacă vezi o cucuvea în timpul zilei, vei avea parte de ghinion. De asemenea, dacă visezi o cucuvea, este un semn că vei întâmpina o situație dificilă în viață, din care vei avea de pierdut. Cântecul de noapte al bufnițelor sau cucuvelelor este adesea asociat cu moartea sau nenorocirile.

Chiar dacă aceste superstiții sunt adânc înrădăcinate în cultura populară, este important să menționăm că ele reflectă mai mult fricile și credințele oamenilor din trecut, decât realitatea. Cucuvelele, ca toate celelalte păsări, au un rol ecologic important și nu sunt, în sine, mesageri ai morții.

În concluzie, cucuveaua este o pasăre cu o simbolistică complexă în tradiția populară. De la prevestirea morții și a nenorocirilor până la aducerea unor vești bune și speranță, cucuveaua rămâne un subiect fascinant de studiu pentru cei interesați de folclor și superstiții. Percepțiile asupra acestei păsări variază semnificativ, reflectând diversitatea credințelor și tradițiilor culturale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini