Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ce înseamnă, de fapt, Hakuna Matata. Este strigată de localnicii din Tanzania când se aruncă în apă cu tabloul cu Iohannis

Ce înseamnă, de fapt, Hakuna Matata. Este strigată de localnicii din Tanzania când se aruncă în apă cu tabloul cu Iohannis

IOHANNIS ZANZIBAR

Finalul vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis în a doua țară a turneului său african a fost marcat de momente spectaculoase și inedite, cu o semnificație dificil de înțeles pentru europeni. În data de 20 noiembrie 2023, președintele a părăsit Tanzania, îndreptându-se către următoarea destinație: Republica Cabo Verde. Ceremonia de rămas bun, desfășurată la State House din Dar es Salaam, a inclus un ritual special, cu conotații necunoscute pentru europeni și dificil de interpretat.

Cele două înregistrări video publicate de SpotMedia surprind mai mulți localnici strigând diverse expresii în jurul a două tablouri mari, reprezentându-i pe Klaus Iohannis și Carmen Iohannis. După acest moment, oamenii aleargă cu tablourile în brațe și se aruncă în apă, rostind cuvintele „Hakuna Matata”. Iată ce înseamnă, de fapt, Hakuna Matata, formula pe care o strigă localnicii din Tanzania când se aruncă în apă cu tabloul reprezentându-l pe Iohannis.

Ce înseamnă „Hakuna Matata”

Termenul Hakuna Matata provine din dialectul „swahili” sau „kiswahili”, limbă folosită în principal în Africa de Est, cu influențe semnificative din limba arabă. Fiecare dintre cuvintele care compun această sintagmă are un sens propriu. Astfel, „Hakuna” poate fi tradus cu „Nu există”, iar „Matata” cu „Probleme”. Prin urmare, expresia se traduce în mod literal ca „Nu sunt probleme”.

În Zanzibar, Kenya și Tanzania, expresia „Hakuna Matata” este utilizată de către localnici pentru a transmite că „totul este bine” sau că „nu este necesar să-ți faci griji, ci să fii fericit”. La ceremonia de rămas bun din Tanzania, localnicii au adoptat această tradiție într-un mod inedit, strigând formula magică în timp ce se aruncau în apă cu tablourile reprezentând președintele și soția acestuia. Această practică a stârnit curiozitatea și interesul publicului european, neobișnuit cu astfel de obiceiuri.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

În continuarea turneului său african, președintele Klaus Iohannis se îndreaptă către Republica Cabo Verde. Cu toate acestea, amintirea ceremoniei de rămas bun din Tanzania, marcată de strigătele entuziaste și gesturile inedite ale localnicilor, rămâne vie în memoria publicului. Ba mai mult decât atât, președintele a transmis chiar și un mesaj.

„M-am întâlnit astăzi cu doamna Președinte Samia Hassan, în cadrul vizitei de stat în Tanzania. Am avut discuții foarte bune despre prioritățile comune ale statelor noastre, în condițiile în care Tanzania are un rol strategic valoros în raport cu partenerii africani. Educația, protecția civilă, agricultura, silvicultura, IT și securitatea cibernetică sunt câteva domenii cu mare potențial pentru o colaborare mai strânsă între statele noastre.

Totodată, salut semnarea astăzi a două memorandumuri care urmăresc intensificarea cooperării bilaterale în domeniul managementului riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, precum și al cooperării științifice, economice și tehnice în agricultură și mediu.

În convorbirile noastre deschise și productive, i-am transmis doamnei Președinte că Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană. Am discutat, totodată, și despre războiul din Ucraina și i-am prezentat doamnei Președinte amplele măsuri politico-diplomatice, logistice și administrative luate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, inclusiv către țările africane”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: