Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, indexarea pensiilor

Ce înseamnă, de fapt, indexarea pensiilor

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă. Anunțul făcut de Marius Budăi
Un subiect extrem de controversat în țara noastră – indexarea pensiilor. Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a putut confirma data avansată de şeful PSD, Marcel Ciolacu. O indexare a pensiilor cu rata inflaţiei ar fi un ajutor important pentru pensionari, mai ales că inflaţia a depăşit deja 10%. Dar ce înseamnă, de fapt, indexarea pensiilor?

Indexarea pensiilor s-a ales doar cu promisiuni

În timp ce președintele PSD Marcel Ciolacu a oferit asigurări, în cadrul Insider Politic, la Prima Tv, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 „cel puţin” cu rata inflaţiei şi a precizat că, pe lângă războiul provocat de Rusia, scumpirile au fost favorizate şi de guvernările anterioare. Liderul PSD a vorbit şi despre îngheţarea angajărilor la stat, precizând că nu a sunat niciodată vreun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.
„Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Ciolacu spune că pensiile se vor majora din 2023, ministrul Muncii infirmă

În același timp, Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus că nu poate oferi o dată certă de la care se poate face această indexare. Întrebat despre varianta ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei începând de la 1 ianuarie, Marius Budăi a declarat, la Iaşi, că atunci când va fi luată o decizie, aceasta va fi anunţată. „Nu vrem să dăm speranţe seniorilor noştri”, iar ulterior promisiunile să nu fie onorate, a argumentat ministrul.
„Noi ne gândim să majorăm pensiile, asta înseamnă că ne gândim la pensionari, într-o situaţie economică nu tocmai fericită pentru întregul glob. Marcel Ciolacu nu a folosit nici o dată, pentru că nu ne permitem să aruncăm ceva în comunicare publică, să dăm vreo speranţă seniorilor noştri pe care ulterior să nu o folosim. Cum s-a întâmplat la cele trei pachete succesive de măsuri, atât sociale, cât şi economice, şi am anunţat fix când am avut decizia luată, aşa vom face şi acum. Ceea ce a anunţat Marcel Ciolacu la bilanţul nostru este că lucrăm la al patrulea pachet de măsuri.
Am onoarea ca partidul să aibă încredere în mine şi să lucrez din 2018 încoace la toate programele de guvernare şi la toate măsurile pe care le luăm”, a declarat la Iaşi, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce înseamnă, de fapt, indexarea pensiilor

În concluzie, indexarea pensiilor se referă la majorarea acestora. ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în aceeași conferință că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este cuprinsă între 12,5 şi 13 la sută, dar că în România nu ar trebui mers neapărat pe un procent anume, ci pe rezolvarea inechităţilor.
„Media europeană este undeva între 12,5 şi 13 la sută. Nu aş merge neapărat pe un procent, ci pe rezolvarea inechităţilor în principal. Noi în legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut 11,7 la sută pondere, conştienţi că puterea economică nu ne poate duce chiar la media UE. Dar trebuie să tindem şi noi acolo”, a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: