Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce înseamnă o achiziție intracomunitară și cum se face aceasta

Ce înseamnă o achiziție intracomunitară și cum se face aceasta

Ce înseamnă o achiziție intracomunitară

Termenul de achiziție intracomunitară este legat de TVA. Iată ce înseamnă acesta, mai exact.

Ce înseamnă o achiziție comunitară pe înțelesul tuturor

TVA 2021. Achiziția intracomunitară este legată de acele afirmații pe care le auzim uneori, conform cărora preferă un anume furnizor din Uniunea Europeană pentru că este „fără TVA”. Aceștia fac, de fapt, referire la achizița intracomunitară. Ceea ce trebuie să știi este că trebuie să ai un cod de TVA pentru a putea beneficia de o factură fără TVA.

De asemenea, este important să cunoști și faptul că nu poți să beneficiezi de o factură de achiziții intracomunitare dacă ești persoană fizică neautorizată sau dacă ești persoană juridică, dar nu ai un cod valabil de TVA.

Iată ce arată legea despre achizițiile intracomunitare

Art. 130 1 Achizițiile intracomunitare de bunuri

(1) Se consideră achiziție intracomunitară de bunuri obținerea dreptului de a dispune, ca și un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinația indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător, sau de către altă persoană în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un Stat Membru, altul decât cel de plecare a transportului sau expediere a bunurilor.

(2) Sunt asimilate unei achiziții întră-comunitară cu plata următoarele:

  1. a) utilizarea în România, de către o persoană impozabilă, în scopul desfășurării activității economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de această, sau de altă persoană în numele acesteia, din Statul Membru pe teritoriul căruia aceste bunuri au fost produse, extrase, achiziționate, dobândite ori importate de către această, în scopul desfășurării activității economice proprii, dacă transportul sau expedierea acestor bunuri, în cazul în care ar fi fost efectuat din România în alt Stat Membru, ar fi fost tratat că transfer de bunuri în alt Stat Membru, în conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) și (11);

b)preluarea de către forțele armatei române, pentru uzul acestora sau pentru personalul civil din cadrul forțelor armate, de bunuri pe care le-au dobândit în alt Stat Membru care este parte a Tratatului Nord Atlantic și la a căror achiziție nu s-au aplicat regulile generale de impozitare din acel alt Stat Membru, în situația în care importul bunurilor respective nu a putut beneficia de scutirea prevăzută la art. 142 lit. g);

Ce reprezintă achizițiile intracomunitare de bunuri

(3) Se consideră de asemenea că este efectuată cu plata achiziția intracomunitară de bunuri a căror livrare, dacă ar fi fost realizată în România, ar fi fost tratată drept o livrare de bunuri efectuată cu plata .

(4) Se consideră a fi asimilată unei achiziții intracomunitare și achiziționarea de către o persoană juridică neimpozabilă a unor bunuri importate de acea persoană în Comunitate și transportate sau expediate într-un alt Stat Membru decât cel în care s-a efectuat importul. Persoană juridică neimpozabilă va beneficia de rambursarea taxei plătită în România pentru importul bunurilor, dacă dovedește că achiziția să intră-comunitară a fost supusă taxei în Statul Membru de destinație a bunurilor expediate sau transportate.

(5) Prin ordin al ministrului finanțelor Publice se pot introduce măsuri de simplificare cu privire la aplicarea alin. (2).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: