În jurul mișcării Soarelui în jurul planetelor, există patru momente cunoscute de toată lumea. Este vorba de echinocțiu și solstițiu. Acestea apar în funcție de cele patru anotimpuri. Astfel, există echinocțiul de primăvară, solstițiul de vară, echinocțiul de toamnă și solstițiul de iarnă.
Ce înseamnă solstițiu și echinocțiu. Care este diferența dintre ele
Puțini sunt cere știu, însă, ce diferențe între acestea patru. În rândurile următoare vom vorbi pe larg despre care sunt diferențele între aceste patru momente, prin caracterizarea fiecăruia.
Echinocțiul de primăvară
Echinocțiul de primăvară marchează faptul că a început primăvara astronomică, în emisfera de nord și cel al toamnei în emisfera de sud.
Ceea ce caracterizează echinocțiul de primăvară este faptul că Soarele trece în acel moment prin punctul vernal, acesta fiind unul dintre celedouă puncte în care ecliptica se intersectează cu Ecuatorul.
Mai exact, ceea ce se întâmplă în acest moment este că ziua și noaptea vor fi egale, iar aceasta va crește până la solstițiul de vară.
Solstițiul de vară
Solstițiul de vară face referire la momentul începerii verii în emisfera nordică, dar și pe cel al iernii din emisfera sudică. Drept urmare a acestui fapt, acesta este momentul în care vom avea cea mai lungă zi din tot anul. La fel, vom avea parte de cea mai scurtă noapte. După solstițiul de vară, ziua va începe să fie din ce în ce mai mică până la momentul în care va fi egală cu noaptea, atunci când vine echinocțiul de toamnă.
Echinocțiul de toamnă
Marchează faptul că începe toamna astronomică, în emisfera nordică, dar și faptul că în emisfera sudică începe primăvara.
Pentru că Soarele trece prin punctul autumnal, ziua va fi egală cu noaptea și va începe să scadă până când are loc solstițiul de vară.
Solstițiul de iarna
Solstițiul de iarna este acel moment care marchează faptul că începe iarna în emisfera nordică și vara în cea de sud.
Acesta est emomentul când vom avea cea mai scurtă zi din an, dar și cea mai lungă noapte.