Redactia.ro
Home » Știri » Ce le impune ANRE distribuitorilor de energie electrică. Decizie în favoarea clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate

Ce le impune ANRE distribuitorilor de energie electrică. Decizie în favoarea clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit o regulă clară față de distribuitorii de energie electrică. Anume, vor fi obligați să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate.

Ce le impune ANRE distribuitorilor de energie electrică. Decizie în favoarea clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate

Conform deciziei ANRE,  distribuitorii de energie electrică vor acorda compensaţii între 5 lei şi 300 de lei tuturor clienților lor, în funcţie de numărul de întreruperi bruște.

”ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. La data intrării în vigoare a acestui act normativ se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, a informat ANRE, printr-un comunicat de presă.

ANRE face referire la întreruperile între 3 secunde şi 3 minute, parte din categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii au aobligația de a acorda compensaţii utilizatorilor lor.

”Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an, medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână; joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

Analizatoare de calitate pe cheltuială proprie

Printre alte decizii luate de ANRE se referă la faptul că utilizatorii își vor putea monta analizatoarea de calitate, pe cheltuială proprie. Totuși, vor putea fi folosite în relaţiile contractuale cu operatorii de distribuţie.

”Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuţie are obligaţia de a acorda utilizatorilor următoarele compensaţii: pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare”, mai arată autoritatea.

Operatorii trebuie să preia un apel al clientului în maxim 20 de minute și nu mai mult

De atfel, în ceea ce privește apelurile clienților către furnizorii de energie electrică trebuie să fie preluate în maxim 20 de minute. Dacă nu vor respecta timpul, vor fi sancționați cu amendă până la 200.000 de lei.

”Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sunt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sanţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă amendă de la 10.000 lei până la 200.000 lei”, mai menţionează ANRE.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: