Redactia.ro
Home » Știri » Ce magnitudine a avut cutremurul din această dimineață? O mișcare tectonică semnificativă a avut loc în România

Ce magnitudine a avut cutremurul din această dimineață? O mișcare tectonică semnificativă a avut loc în România

GALERIE FOTO (2) A fost cutremur

Un cutremur de intensitate medie a fost înregistrat duminică dimineața în Vrancea, marcând o nouă activitate seismică în această regiune dispusă la astfel de evenimente.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 a avut loc în județul Vrancea, pe 26 noiembrie 2023, la ora 5:38 dimineața, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Evenimentul s-a produs în zona seismică Vrancea și a avut o adâncime de 141,2 km.

Cutremurul a avut epicentrul la 49 km vest de Focșani, 61 km est de Sfântu-Gheorghe, 67 km nord de Buzău, 74 km est de Brașov, 96 km nord-est de Ploiești și 97 km sud de Bacău.

Cât de des sunt întâlnite astfel de cutremure

Această mișcare tectonică vine în contextul unei activități seismice mai ridicate în zona Vrancea, cunoscută pentru cutremurele sale frecvente. În acest an, cel mai puternic cutremur înregistrat în România a avut loc pe 14 februarie în județul Gorj, având o magnitudine de 5,7 și o adâncime de 6,3 kilometri.

Autoritățile locale și naționale monitorizează îndeaproape situația și recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente, respectând măsurile de siguranță și având planuri de urgență în cazul unor situații similare.

Zona Vrancea din România este una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa, cunoscută pentru frecvența cutremurelor. În această zonă, activitatea seismică este cauzată de subducția plăcii tectonice a Moesiei sub placa tectonică euro-asiatică. Acest proces generează cutremure în adâncime, la o distanță semnificativă sub suprafața Pământului.

În general, Vrancea înregistrează mai multe cutremure în comparație cu alte regiuni din România. Cutremurele de-a lungul Focșaniului, orașul principal din județul Vrancea, sunt adesea resimțite în întreaga țară. Activitatea seismică în Vrancea este caracterizată de cutremure adânci, cu epicentre aflate la o adâncime considerabilă sub suprafața Pământului.

Frecvența cutremurelor variază în timp, dar zona este monitorizată îndeaproape de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și alte organizații seismologice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: