Iată ce modificări nu ai voie să faci în apartament fără autorizație și cum sunt sancționate persoanele care nu respectă legea!
Ce modificări nu ai voie să faci în apartament fără autorizație
În România, există anumite modificări pe care nu ai voie să le faci în apartament fără autorizație de la primărie. Acestea includ:
Schimbarea structurii clădirii
Nu ai voie să elimini sau să muti pereți structurali sau stâlpi fără aprobarea autorităților competente. Aceasta se datorează faptului că structura clădirii poate fi afectată și ar putea fi pusă în pericol siguranța locatarilor.
Modificarea fațadei clădirii
Nu ai voie să schimbi fațada clădirii, să adaugi sau să elimini balcoane, terase sau orice alt element arhitectural fără aprobarea autorităților competente. Aceasta se datorează faptului că aceste modificări pot afecta aspectul și siguranța clădirii.
Modificarea instalațiilor electrice, sanitare sau de încălzire
Nu ai voie să faci modificări majore la instalațiile electrice, sanitare sau de încălzire fără aprobarea autorităților competente. Aceste modificări pot pune în pericol siguranța locatarilor și pot afecta și alte apartamente din clădire.
Înlocuirea ușilor și ferestrelor
Nu ai voie să înlocuiești ușile și ferestrele fără aprobarea asociației de proprietari sau a autorităților competente. Aceste modificări pot afecta aspectul și siguranța clădirii.
În general, înainte de a face orice modificare în apartament, este recomandat să ceri aprobarea asociației de proprietari sau a autorităților competente, mai exact a primăriei pentru a evita eventualele probleme.
Cazuri în care ai nevoie de aviz de la primărie pentru modificări în apartament
Iată un exemplu concret în care, proprietarul unui apartament are nevoie de aviz de la primărie pentru a face modificări în locuință:
„Să presupunem că am cumpărat acest apartament de trei camere pe care vrem să-l transformăm într-unul de două camere, cu o bucătărie mai spaţioasă.
Chiar dacă acest perete nu este unul de rezistenţă, avem nevoie de un aviz din partea primăriei, iar tot procesul durează cel puţin şase luni. Trebuie să anunţăm chiar dacă vrem să schimbăm o fereastră, dacă asta presupune şi o lucrare de demolare.”, spune Greta Neagu, reporter Observator.
Cum sunt sancționate legal persoanele care fac modificări în apartament fără autorizație
Persoanele care fac modificări în apartament fără autorizație în România pot fi sancționate conform legii. Sancțiunile pot include:
Amendă
Persoanele care fac modificări în apartament fără autorizație pot fi amendate, în funcție de gravitatea faptei.
Demontarea construcțiilor
Autoritățile competente pot dispune demolarea construcțiilor realizate fără autorizație, în cazul în care acestea afectează siguranța clădirii sau a vecinilor.
Suspendarea utilităților
Autoritățile competente pot dispune suspendarea utilităților (energie electrică, apă, gaz) în cazul în care acestea sunt necesare pentru desfășurarea modificărilor fără autorizație.
Răspundere civilă
Persoanele care fac modificări fără autorizație pot fi obligate să plătească daune celor care sunt afectați de acestea.
În plus, modificările realizate fără autorizație pot afecta procesul de vânzare sau de închiriere a apartamentului și pot determina imposibilitatea de a obține autorizații ulterioare pentru alte modificări. De aceea, este recomandat să obții întotdeauna autorizația necesară înainte de a face modificări în apartament.
Sursa foto: Arhivă