Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu ai voie să faci în Sâmbătă Mare. Tradiții și superstiții

Ce nu ai voie să faci în Sâmbătă Mare. Tradiții și superstiții

Ce nu ai voie să faci în Sâmbătă Mare

Ce nu ai voie să faci în Sâmbătă Mare. Toți creștinii se pregătesc sâmbătă pentru Învierea Domnului. Sâmbăta mare este o zi importantă, iar an de an, în acestă zi, Postul Paștelui se încheie. Pentru asta, creștinii ortodocși trebuie să știe ce nu au voie să facă în această zi.

Ce nu ai voie să faci în Sâmbătă Mare. Tradiții și superstiții

Sâmbăta Mare este o zi importantă pentru creștii ortodocși.Postul Paștelui se încheie, an de an, în Sâmbătă Mare, care este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Se spune că Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a coborât în Iad pentru a le oferi viață veșnică tuturor celor adormiți care erau sub stăpânirea celui rău. Conform tradiției, este ultima zi de post aspru, momentul în care credincioșii se pregătesc atât sufletește, cât și trupește pentru a întâmpina Învierea. Cu toate astea, există numeroase lucruri, acțiuni și gesturi ce sunt interzise.

În ultima zi a Postului Paștelui, credincioșii nu au voie să se supere sau să se certe, mai ales dacă s-au împărtășit. Cei care nu vor respecta acest lucru vor fi urmăriti de ghinion și vor avea motive de supărare tot anul. Tradiția spune că toți cei care se împărtășesc în Sâmbătă Mare nu au voie să se sărute cu partenerul de viață sau să îi lase pe cei din jur să îi sărute pe obraz. Se spune că cel care îi va săruta le va lua împărtășania, iar pentru a evita acest lucru ar trebui să doarmă după ce au primit Sfânta Împărtășanie.

Sâmbătă spre duminică oamenii nu dorm, ci fac un foc în curți sau pe dealul din apropierea bisericii, care ține până la miezul nopții. De la miezul nopții merg la biserică, la slujbă. Alteori foctul este întreținut de flăcăi până în zori. Sâmbără seara fiecare gospodină își pregătește cu grijă coșul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfințire. În el așterne un ștergar curat și așează o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac, ouă încondeiate, o bucată de slănină, mușchi de porc, șuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfecla roșie fiartă, sare, câțiva căței de usturoi etc.

Sâmbăta Mare, tradiții și obiceiuri

Săptămâna Mare aduce o mulțime de tradiții și superstiții, pe care credincioșii le respectă cu strictețe. Dacă în Joia și Vinerea Mare sunt interzise treburile gospodărești și sacrificatul de animale, în Sâmbăta Mare gospodinele pot să își termine treburile la bucătărie și să desăvârșească curățenia în case și gospodării. În această zi, încă de dimineață,copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi, pentru a se spovedi și împărtăși.

Conform tradiției, este bine ca și la Slujba de Înviere oamenii să poarte haine noi și curate. Din preparate se poate gusta doar după miezul nopții, după încheierea slujbei de Înviere și după ce oamenii primesc lumina sfânta care sosește de la Ierusalim.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: