Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu ar trebui să faci în Vinerea Mare. De ce trebuie să ții cont neapărat ca să nu îți atragi ghinionul

Ce nu ar trebui să faci în Vinerea Mare. De ce trebuie să ții cont neapărat ca să nu îți atragi ghinionul

Vinerea Mare, traditii si obiceiuri

Vinerea Mare, care marchează 3 mai 2024, este o zi cu o semnificație profundă în tradiția creștină. Este ultima vineri din Postul Paștelui și este asociată cu amintirea și comemorarea Patimilor lui Iisus Hristos. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri specifice, iar Vinerea Mare este numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Ce nu se face în Vinerea Neagră

Una dintre caracteristicile distinctive ale Vinerei Mari este că este o zi aliturgică, adică nu se oficiază nicio Sfântă Liturghie. În schimb, ceremonia principală constă în scoaterea Sfântului Epitaf din altar și plasarea sa în mijlocul bisericii, unde credincioșii se roagă și meditează asupra suferințelor lui Hristos.

Potrivit tradiției, în Vinerea Mare credincioșii trebuie să respecte unele interdicții speciale. De exemplu, nu este permis să mănânce urzici sau să bea oțet, deoarece aceste alimente sunt asociate cu Patimile lui Hristos: urzicile fiind folosite pentru a-l lovi pe Iisus, iar oțetul fiind dat pe buzele sale când a cerut apă pe cruce.

De asemenea, este o zi în care se evită muncile agricole, precum mersul la câmp sau semănatul, deoarece există o superstiție conform căreia tot ce este semănat în Vinerea Mare nu va rodește, motiv pentru care este denumită și Vinerea Seacă. De asemenea, nu se sacrifică păsări sau animale, iar orice activitate desfășurată în această zi este considerată a aduce ghinion.

Interdicții motivate de tradiția religioasă

În plus, există și alte interdicții, cum ar fi aceea de a nu coace pâine sau de a nu spăla rufe. Aceste interdicții sunt motivate de tradiția religioasă și de superstițiile populare. De exemplu, se crede că spălatul rufelor în Vinerea Mare este un păcat mare și o lipsă de respect față de sacrificiul lui Hristos.

Vinerea Mare este considerată cea mai importantă și mai tristă zi din Săptămâna Patimilor, iar credincioșii sunt îndemnați să citească rugăciuni și să mediteze asupra semnificației acestei zile. Rugăciunile rostite în această zi sunt considerate a aduce protecție împotriva necazurilor și a ajuta la iertarea păcatelor.

În concluzie, Vinerea Mare este o zi de adâncă înțelegere și contemplare în tradiția creștină, o zi în care credincioșii se reculeg în rugăciune și meditație, respectând tradițiile și interdicțiile specifice acestei zile sacre.

Rugăciunea care se rostește în această zi de Vineri

”Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Isus, tu care, pentru a obţine pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, aminteşte-ţi că sunt una din oiţele pe care le-ai răscumpărat cu preţul Sângelui tău prea sfânt;

tu care, atunci când toţi oamenii din jur mă vor abandona şi nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, eşti singurul care vei putea să mă mângâi şi să mă salvezi, învredniceşte-mă să te primesc ca viatic; nu permite ca să te pierd pentru veşnicie şi să fiu izgonit în infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin!”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: