Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu trebuie să faci de Izvorul Tămăduirii. Aduce ghinion tot anul

Ce nu trebuie să faci de Izvorul Tămăduirii. Aduce ghinion tot anul

aghiasma

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește anual în prima vineri după Paște, având o semnificație specială, deoarece credincioșii consideră că în această zi apele sunt „sfințite”.

Românii respectă cu sfințenie această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Vinerea Scumpă sau Vinerea Luminată, respectând tradiții și obiceiuri ce țin de purificarea prin apă și vindecare.

Ce nu trebuie să faci de Izvorul Tămăduirii

În această zi, preoții oficiază slujba de sfințire a aghesmei mici în biserici din toată țara. Aceasta este considerată a avea puteri tămăduitoare și se utilizează pentru stropirea locuinței (cu excepția băii) sau pentru a fi băută de cei care caută vindecare sau protecție de boli.

La sate, gospodarii stropeau animalele de povară cu apă sfințită pentru a le asigura sănătatea și sporul în munca agricolă. Grădinile și livezile erau stropite pentru a fi ferite de grindină. Totodată, există tradiția ca tinerii să facă jurăminte de prietenie, promițând să se sprijine reciproc în viață. În unele zone, obiceiul se manifestă sub forma înfrățitului, practicat în familie sau între prieteni apropiați.

Pe de altă parte, superstițiile interzic spălarea rufelor, călcatul sau croitul în această zi, întrucât se consideră că astfel de activități pot atrage ghinion pentru tot anul. Este interzisă munca, fiind un timp de reflecție și rugăciune.

De unde provine această sărbătoare

Originea sărbătorii își are rădăcinile într-o legendă legată de împăratul Leon cel Mare. Înainte de a urca pe tron, Leon a întâlnit un orb care își căuta drumul. La cererea orbului de a-i da apă, împăratul a căutat fără succes până când a auzit vocea Maicii Domnului, care i-a indicat un izvor vindecător. Orbul și-a potolit setea și și-a recăpătat vederea. Mai târziu, Leon a construit o biserică în acel loc.

Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului. De-a lungul timpului, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Ce să dai de pomană de Izvorul Tămăduirii

Obiceiurile de pomană includ oferirea de alimente și băuturi (pâine, colaci, miere, vin sau apă) în semn de recunoștință și mulțumire. Totodată, credincioșii sunt încurajați să facă fapte bune, precum ajutorarea celor nevoiași sau donații către cauze caritabile.

Astfel de gesturi trebuie să fie realizate cu sinceritate și bunăvoință, pentru a exprima împăcarea cu Dumnezeu și dorința de a face bine celorlalți. La această sărbătoare, datul de pomană este un gest de generozitate și milostenie, iar alegerea darurilor poate varia în funcție de obiceiurile și tradițiile locale, conform wowbiz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: