Redactia.ro
Home » Știri » Ce pățești dacă publici fotografii intime cu altcineva, fără să-i ceri acordul? Ce spunde Codul Penal? Legea e foarte aspră

Ce pățești dacă publici fotografii intime cu altcineva, fără să-i ceri acordul? Ce spunde Codul Penal? Legea e foarte aspră

Ce este taxa de garanție pentru ambalaje? Toți românii trebuie să știe! Intră în vigoare pe 30 noiembrie

Iată ce pățești dacă publici fotografii intime cu altcineva, fără să-i ceri acordul! Codul Penal s-a schimbat! Legea e foarte aspră de azi, 17 mai 2023.

Ce pățești dacă publici fotografii intime cu altcineva, fără să-i ceri acordul?

Deputații au adoptat o lege prin care publicarea fotografiilor nud în scopul răzbunării este sancționată penal. Această modificare a Codului penal a fost propusă de USR în 2019 și a primit aprobarea Parlamentului azi, 17 mai 2023.

Conform noii legi, difuzarea imaginilor intime ale unei persoane fără consimțământul acesteia va fi considerată o infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare până la trei ani. Proiectul adoptat adaugă în Codul penal incriminarea divulgării, difuzării, prezentării sau transmiterii în orice mod a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile, fără acordul persoanei înfățișate. Aceste acțiuni provoacă suferință psihică persoanei în cauză:

„La patru ani de la depunere, Parlamentul a aprobat proiectul USR care vine să acopere un vid legislativ din Codul penal.

Este vorba de incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani.

Nu puține au fost cazurile în care partenerii își fac unul altuia, în viața de cuplu, fotografii și filmări inadecvate publicării și, ulterior, la despărțire, materialele sunt postate pe internet, în scop de răzbunare.

Efectele unei asemenea fapte pot fi foarte grave, de la afectarea reputației victimei pe termen lung la pierderea locului de muncă sau chiar hărțuirea de către persoane străine.

În prezent, singura soluție o constituie procesul civil, dar știm că, în civil, daunele morale se acordă destul de greu în România și sunt, adesea, insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, așa că se impunea modificarea legii penale”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.

Protejarea intimității și demnității individuale devine prioritară în România

Astfel, prin adoptarea acestei legi, se dorește protejarea intimității și demnității individuale în fața răzbunării sau hărțuirii prin publicarea de fotografii nud. Legea are scopul de a descuraja și sancționa astfel de comportamente, punând în evidență consecințele grave pe care le pot avea asupra victimelor.

Această decizie reprezintă un pas important în lupta împotriva violării intimității și încălcării drepturilor persoanelor. Prin introducerea acestei infracțiuni în Codul penal, se evidențiază necesitatea respectării vieții private și a consimțământului în era digitală, unde proliferarea tehnologiei a facilitat și agravat astfel de cazuri.

Este important ca societatea să conștientizeze gravitatea acestor fapte și să sprijine victimele, oferindu-le sprijinul necesar și promovând o cultură a respectului și a protecției intimității. Prin această lege, se urmărește promovarea unei societăți mai echitabile și sigure, în care fiecare individ să se bucure de demnitate și drepturi fundamentale.

Când intră în vigoare legea

După adoptarea legii de către  Camera Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Aceasta va intra în vigoare abia după această etapă și după publicarea în Monitorul Oficial.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: