Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie primești dacă ai muncit și în România, și în străinătate

Ce pensie primești dacă ai muncit și în România, și în străinătate

Ce pensie primești dacă ai muncit și în România, și în străinătate

Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii. Numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.

Ce pensie primești dacă ai muncit și în România, și în străinătate

Românii care au atins vârsta pensionării în străinătate pot cere să primească pensie comunitară. Cu alte cuvinte, statul român să le ia în considerare și anii lucrați în țară.

Spre deosebire de pensia națională, cea comunitară ia în considerare și timpul lucrat în alt stat. Pensia comunitară este primită de românii care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

De exemplu, dacă ați lucrat în România 10 ani, așadar nu aveți un stagiu minim, iar mai apoi în Italia alți 20 de ani, puteți să cereți deschiderea dosarului de pensie comunitară. La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani, iar bani veți primi separat de la ambele țări.

Astfel, cei care au lucrat mai puțin de 15 ani în România, dar au vechime suficientă în străinătate, până la 30 de ani, pot opta pentru pensia comunitară și vor primi bani de la ambele țări. Pensia va fi calculată pe baza vechimii totale de 30 de ani și veți primi bani separat de la ambele țări.

„Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, a declarat Alina Frăţică, şef serviciu Casa de Pensii, pentru stirileprotv.ro.

Mulți români fac astfel de demersuri și sunt stabiliți în Canada, Germania, Spania sau Italia. În curând, și românii stabiliți în America pot solicita bani pentru anii munciți în țară pentru că Ministerul Muncii a semnat un accord și cu Statele Unite, astfel încât cele două state să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari.

Marius Budăi, ministrul Muncii, via Pro TV: „Este același principiu – că tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”.

Atât că procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: