Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie va încasa Traian Băsescu. Suma exorbitantă la care nimeni se aștepta

Ce pensie va încasa Traian Băsescu. Suma exorbitantă la care nimeni se aștepta

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră și-a desemnat reprezentanții în Parlamentul European. Printre acești europarlamentari se numără și fostul președinte Traian Băsescu, care și-a anunțat recent retragerea din activitatea politică. Această decizie a stârnit curiozitatea multora în legătură cu pensia pe care o va încasa fostul președinte. Suma pe care Traian Băsescu o va primi a luat prin surprindere pe toată lumea.

Cariera politică a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu este unul dintre cei mai influenți politicieni din istoria post-decembristă a României. După ce a ocupat funcția de președinte al țării timp de două mandate, Băsescu a devenit europarlamentar.

Începând din 2019, el a avut deja două mandate în Parlamentul European și a fost implicat în numeroase inițiative și propuneri legislative. Una dintre cele mai notabile propuneri ale sale a fost „Returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia”, în martie anul acesta.

Ajuns la al treilea mandat de europarlamentar, Traian Băsescu a anunțat recent o schimbare majoră în cariera sa: retragerea din activitatea politică. Aceasta este o decizie semnificativă pentru un politician care a jucat un rol esențial pe scena politică românească și europeană. Cu toate acestea, Băsescu a declarat că nu se va retrage complet din viața publică, ci se va implica în activități sociale.

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European. Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, a declarat fostul președinte pentru Digi 24.

Ce pensie va primi Traian Băsescu

În contextul retragerii sale din activitatea politică, o întrebare firească a apărut: „Care este pensia pe care o va încasa Traian Băsescu?” Suma pe care o va primi fostul președinte este surprinzătoare pentru mulți. Conform normelor legislative ale Parlamentului European, pensia acordată unui fost europarlamentar reprezintă 3,5% din salariul anual pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul acestei pensii este suportat de bugetul UE.

Așa cum a fost raportat anterior, Traian Băsescu încasa de la Bruxelles 150.000 de euro anual, pe lângă alte beneficii financiare. Salariul de bază oferit de Parlamentul European este de 88.140 de euro anual, la care se adaugă indemnizații în valoare de 91.388 de euro și sume forfetare de peste 57.000 de euro.

Aplicând formula de calcul pentru pensie, care prevede 3,5% din salariu pentru fiecare an complet de mandat, Traian Băsescu va beneficia de o pensie lunară acordată de UE în valoare de 30.849 de euro. Această sumă nu depășește, conform regulilor instituite, 70% din salariul anual.

Pe lângă pensia de europarlamentar, Traian Băsescu beneficiază și de alte venituri, rezultate din pensia de fost președinte al României, precum și alte indemnizații legate de funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul carierei sale. Deși suma totală poate părea impresionantă, aceasta reflectă pozițiile înalte și responsabilitățile pe care le-a avut.

Pensia de europarlamentar în context European

Pensia acordată europarlamentarilor este un subiect de discuție nu doar în România, ci și la nivel european. Normele stabilite de Parlamentul European sunt menite să asigure un nivel de trai decent pentru foștii europarlamentari, reflectând în același timp responsabilitățile și contribuțiile acestora. Cu toate acestea, sumele implicate pot părea mari pentru publicul larg, ceea ce generează dezbateri asupra justiției și echității acestor pensii.

Traian Băsescu, unul dintre cei mai importanți politicieni ai României post-decembriste, se retrage din activitatea politică cu o pensie substanțială, rezultată din mandatele sale de europarlamentar și funcțiile deținute anterior. Suma de 30.849 de euro pe lună reflectă atât contribuțiile sale, cât și normele legislative ale Parlamentului European. În timp ce se retrage din viața politică activă, Băsescu își propune să continue să influențeze pozitiv societatea prin activități educaționale și sociale, arătând că dorința de a contribui nu dispare odată cu ieșirea din funcțiile publice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: