Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie va primi un român care câștigă 4.000 de lei pe lună. Statisticile nu sunt deloc încurajatoare

Ce pensie va primi un român care câștigă 4.000 de lei pe lună. Statisticile nu sunt deloc încurajatoare

pensie

În România, există o problemă legată de vârsta de pensionare care a generat un scandal, deoarece românii vor trebui să cotizeze timp de cinci ani pentru a primi o singură anuitate de pensie. Acest lucru se datorează scăderii speranţei de viaţă şi creşterii vârstei de activitate. În acelaşi timp, economiştii atrag atenţia asupra faptului că un număr redus de angajaţi în raport cu numărul de pensionari va avea un efect negativ asupra sistemului public.

Femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani

Conform Planului Naţional de Redresare, vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută gradual, de la 62 de ani la 63 de ani, în următorii şapte ani. Mai mult, începând cu anul 2035, femeile vor fi obligate să se retragă din activitate la vârsta de 65 de ani, la fel ca şi bărbaţii. Această măsură este o condiţie pentru primirea fondurilor şi are ca scop să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii.

Așa cum era de așteptat, mulți dintre români sunt nemulțumiți și se gândesc cu multe griji la viitor. Dacă facem un calcul simplu ajungem la o concluzie îngrijorătoare. Iată ce penise va primi un român care a muncit pentru un salariu de 4.000 de lei pe lună. Suma nu este nici pe departe suficientă pentru a asigura un trai decent.

Ce pensie va avea un român care câștigă 4.000 de lei lunar

Conform calculelor, un român care câştigă salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, va primi o pensie de stat de 1.275 de lei după 35 de ani de contribuţii. Cu toate acestea, această sumă acoperă doar o mică parte din coşul minim şi, mai mult, se pare că viitorii pensionari vor fi defavorizaţi de această situaţie. Concluzia este una cât se poate de simplă: sistemul actual de pensii nu oferă un nivel suficient de trai pentru pensionarii români.

Statisticile nu sunt deloc încurajatoare. Potrivit datelor Eurostat, speranţa de viaţă în România este de 72 de ani. Aceasta înseamnă că, odată ce se pensionează, românii vor primi pensie timp de încă 7 ani, chiar dacă au contribuit la sistemul public de pensii timp de 35 de ani. De asemenea, un alt motiv pentru creşterea vârstei de pensionare este reprezentat de scăderea numărului de angajaţi activi şi creşterea numărului de pensionari.

Conform estimărilor, sistemul de pensii va intra în declin începând cu anul 2030, atunci când va începe să se pensioneze generaţia născută între 1966 şi 1989 – aproximativ trei milioane şi jumătate de români. În următorii 15 ani, s-ar putea ajunge la situație în care şase milioane de angajaţi să susţină pensiile a opt milioane de pensionari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: