Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce presupune Dieta Scandinavă. Principii și beneficii

Ce presupune Dieta Scandinavă. Principii și beneficii

GALERIE FOTO (2) dieta scandinava

Una dintre dietele care a câștigat popularitate în ultimii ani este Dieta Scandinavă, cunoscută și sub denumirea de „Nordic Diet”. Această dietă se bazează pe alimente sănătoase și tradiții culinare specifice țărilor nordice, cum ar fi Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda. În acest articol, vom explora ceea ce face dieta scandinavă atât de specială și cum poate contribui la îmbunătățirea sănătății noastre.

Dieta scandinavă: ce presupune

Dieta scandinavă, creată inițial de dieteticianul Suzy Wengel, a devenit din ce în ce mai populară și a atras atenția vedetelor. Acest plan alimentar pune accentul pe consumul de alimente precum pește, ouă și brânză, toate acestea fiind surse bogate de proteine. Un aspect important al dietei este faptul că aceste proteine nu favorizează acumularea țesutului adipos, ci au capacitatea de a furniza o senzație de sațietate care persistă pe termen mai lung.

O regulă de bază în această dietă este ca fiecare masă să fie compusă din patru tipuri de produse, fiecare având aproximativ mărimea unui pumn. Aceste patru tipuri de alimente includ:

 • Proteine: Aceasta este prima componentă și poate include, de exemplu, ouă sau carne.
 • Carbohidrați: A doua componentă a mesei poate consta în carbohidrați sănătoși, cum ar fi pâinea integrală.
 • Legume: O parte semnificativă a mesei trebuie să fie dedicată legumelor, oferind nutrienți și fibre esențiale.
 • Grăsimi: Adăugarea unor surse de grăsimi sănătoase, precum untul sau brânza, face parte din meniu.

Iată un exemplu de meniu tipic pentru o zi de dietă în stil scandinav:

Mic dejun:

 • Legume (două porții): câteva roșii cherry și mazăre.
 • Proteine (o porție): două ouă.
 • Carbohidrați (o porție): o felie de pâine integrală.
 • Grăsimi (o linguriță): unt (pe pâine).
 • O ceașcă de cafea cu lapte.

Prânz:

 • Legume (două porții): morcovi, castraveți, ardei, roșii și ciuperci.
 • Proteine (o porție): pateu, ou și o bucată de bacon.
 • Carbohidrați (o porție): pâine integrală.
 • Grăsimi (o linguriță): brânză.

Cină:

 • Legume (două porții): morcovi, pătrunjel și sparanghel.
 • Proteine (o porție): 60 g de carne.
 • Carbohidrați (o porție): un pahar de vin (în limită moderată).
 • Grăsimi (o lingură): Sare Béarnaise și puțin unt, folosit pentru prăjirea legumelor.

Acest exemplu de meniu reflectă modul în care dieta scandinavă pune accentul pe diversitatea alimentelor și pe echilibrul nutrițional. Este important de subliniat că dieta scandinavă nu numai că susține sănătatea, dar și promovează savurarea gustului și aromei în timpul mesei, ceea ce o face atrăgătoare pentru mulți oameni.

Principiile de Bază ale Dietei Scandinave

1. Consumul Ridicat de Pește
Dieta scandinavă promovează consumul regulat de pește, în special pește gras, cum ar fi somonul, macroul și heringul. Aceste tipuri de pește sunt bogate în acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și funcția cerebrală.

2. Legume și Fructe Proaspete
Legumele și fructele proaspete sunt fundamentale în dieta scandinavă. Acestea oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți care sprijină sănătatea generală.

3. Cereale Integrale
Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul și secară, sunt o parte importantă a dietei scandinave. Acestea furnizează fibre dietetice, care contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea energiei pe parcursul zilei.

4. Sănătatea Inimii
Dieta scandinavă este cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii. Consumul regulat de pește, cereale integrale și ulei de rapiță poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

5. Alimente Organice și Sustenabile
O altă caracteristică a dietei scandinave este preferința pentru alimentele organice și sustenabile. Oamenii care urmează această dietă sunt mai atenți la modul în care sunt cultivate și procesate alimentele pe care le consumă.

Beneficiile Dietei Scandinave

1. Sănătate Cardiovasculară
Datorită conținutului său bogat de acizi grași omega-3 și fibre, dieta scandinavă este excelentă pentru sănătatea inimii. Aceasta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

2. Controlul Greutății
Dieta scandinavă se bazează pe alimente sănătoase și cu densitate calorică scăzută, ceea ce o face potrivită pentru cei care doresc să își controleze greutatea. Consumul ridicat de legume și fibre contribuie la senzația de sațietate.

3. Sănătatea Cerebrală
Acizii grași omega-3 din pește sunt cunoscuți pentru beneficiile lor asupra funcției cerebrale. Dieta scandinavă poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv.

4. Longevitate
Studiile au arătat că persoanele care urmează dieta scandinavă au o speranță de viață mai mare și un risc redus de boli cronice.

Carmen Tănase a urmat Dieta Scandinavă

Carmen Tănase a fost una dintre multele vedete care au slăbit cu dieta scandinavă. Actrița e foarte mulțumită de rezultate și recomandă acest tip de regim alimentar. „Aproape 10 kilograme în maximum 3 luni, cam așa. Inițial au fost 8 și ceva, dar după aceea am mai dat jos, nu am ținut dieta așa de strict, adică eu am mai adăugat o salată, o roșie, dar este excepțională pentru că nu mi-au căzut pieile, nu mi-a căzut fața, slăbești frumos, sănătos, armonios pentru că e făcută de medici”.

Carmen Tănase a urmat dieta scandinavă
Carmen Tănase a urmat dieta scandinavă

Actrița spune că a fost foarte simplu să nu trișeze în dietă și că a reușit să fie disciplinată. „E foarte simplu, cel puțin acasă m-a scăpat de multe necazuri: spălat vase, pregătit, gătit, farfurii, miros. Nu mai am nicio problemă. Sigur, m-am dus și la restaurant, adică aș minți, dar știu că imediat după aceea a doua zi țin dieta și că nu se pune nimic, plus că sunt bune”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: