Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce preț are o sfeștanie în 2024?! Câți bani se oferă preotului la sfințirea casei

Ce preț are o sfeștanie în 2024?! Câți bani se oferă preotului la sfințirea casei

Cât costă o sfeștanie în 2024?!

În 2024, tradiția sfințirii casei, cunoscută sub numele popular de sfeștanie sau, în termeni religioși, Slujba Aghiasmei Mici, continuă să fie o practică răspândită printre credincioși. Aceasta implică sfințirea locuințelor prin rostirea de rugăciuni specifice și stropirea cu apă sfințită, pentru a aduce binecuvântare, protecție și a alunga influențele negative. Iată ce trebuie să știți despre pregătire, desfășurare și aspectele financiare legate de această tradiție.

Pregătirea pentru Sfeștanie

Înainte de slujba propriu-zisă, este important ca locuința să fie curățată temeinic, întrucât sfeștania presupune purificarea spirituală, iar curățenia fizică este văzută ca un preludiu necesar. Pe lângă curățenie, credincioșii ar trebui să se spovedească, pregătindu-se spiritual.

Pentru slujba de sfeștanie, se așază o masă orientată spre răsărit pe care se vor pune următoarele:

Un vas cu apă curată
Un pahar cu ulei
Un bețișor cu vată la un capăt
Lumânări
Tămâie
Busuioc
De asemenea, pe masă se pot adăuga și alte elemente simbolice, cum ar fi o pâine, untdelemn (ulei sfânt) și puțin vin, care simbolizează roadele pământului.

Desfășurarea slujbei de sfințire a casei

Preotul, utilizând obiectele pregătite, va rosti rugăciunile specifice, va citi din Sfânta Evanghelie și va folosi Sfânta Cruce și Agheasmatarul. Toți cei prezenți vor sta cu fața către răsărit, simbolizând așteptarea harului divin.

Referitor la sumele de bani oferite preotului și dascălului, acestea variază și sunt lăsate la discreția fiecărei familii. Deși nu există o taxă fixă impusă pentru acest serviciu, sumele obișnuite se situează între 50 și 100 de lei, reprezentând o formă de susținere și recunoștință pentru serviciile preoților. Este important de menționat că preoții primesc salarii din fonduri publice, iar sfințirea caselor face parte din responsabilitățile lor.

Sfeștania, sau sfințirea casei, este un obicei profund înrădăcinat în credința și tradițiile creștine, fiind o modalitate de a cere protecție și binecuvântare divină. Pregătirea adecvată și respectarea tradiției, împreună cu contribuția voluntară oferită slujitorilor bisericii, contribuie la menținerea și perpetuarea acestei practici spirituale importante.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: