Ce să faci cu sarmalele care ți-au rămas de la masa de Crăciun. Aceste preparate delicioase nu au lipsit de pe de pe mesele românilor în timpul sărbătorilor de iarnă. De multe ori, rămân porții generoase pe care probabil că nu vreți să le aruncați. De aceea, depozitarea corectă a sarmalelor le poate prelungi viața.
Cât timp se pot păstra sarmalele în frigider
Crăciunul a trecut, iar mesele românilor au fost pline de bucate alese, dintre care sarmalele au fost vedeta principală. Totuși, pentru a te bucura de ele mai mult timp și pentru a evita risipa alimentară, este important să cunoști câteva reguli esențiale de păstrare. Iată cât de mult rezistă acestea, în funcție de felul în care vrei să le păstrezi.
Spre exemplu, sarmalele depozitate la frigider trebuie consumate în cel mult 5 zile. Este important de precizat faptul că după acest interval, carnea poate căpăta un gust acru și nu mai poate fi consumată. Este esențial să le bagi la rece repede după ce le-ai gătit.
Dacă le băgați la frigider, sarmalele trebuie puse în recipiente închise ermetic, care să prevină contactul cu aerul, dar totodată și absorbția mirosurilor din frigider.
Pentru a te bucura mai mult de ele, congelarea este cea mai bună metodă în cazul sarmalelor. Așadar, sarmalele crude rezistă la congelator între 3 și 4 luni. În schimb, sarmalele gătite pot fi păstrate în congelator până la 10 luni. Acestea își vor menține aroma și savoarea.
Dezghețarea corectă
Pentru congelator folosește pungi care se sigilează bine și elimină excesul de aer înainte de a le închide. Pentru a evita ca sarmalele să se strice, acestea trebuie congelate lent, fie în frigider peste noapte, fie în câteva ore, neapărat la rece. Niciodată nu le lasă să se dezghețe la temperatra camerei, dacă vrei să le gătești.
Respectând igiena în timpul pregătirii și regulile de depozitare, sarmalele pot fi păstrate în congelator, menținându-și calitatea gustativă. Totuși, se recomandă consumul acestora într-un timp cât mai scurt pentru a evita risipa alimentară și pentru a asigura prospețimea gustului. Evitați păstrarea prelungită, deși uneori pare că gustul sarmalelor se îmbunătățește odată cu trecerea timpului.
Rețetă tradițională de sarmale
Ingrediente: 1 varză mare (sau 2-3 verze mici, pentru a avea suficiente frunze) 500 g carne de porc (se poate folosi și amestec cu vită, de obicei 70% porc, 30% vită) 100 g orez 1 ceapă mare (tocată mărunt) 1 linguriță de sare 1 linguriță de piper 1 linguriță de cimbru uscat 1-2 linguri de pastă de tomate (sau 2 roșii mari) 100 g costiță afumată (opțional, pentru un gust mai intens) Ulei pentru călit Apă (pentru fierbere) 1-2 foi de dafin.
Mod de preparare:
Dacă folosești varză murată de la butoi, spală frunzele bine pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă folosești varză proaspătă, opărește frunzele într-o oală cu apă clocotită pentru câteva minute, până se înmoaie. Apoi lasă-le să se răcească și taie nervurile groase.
Călește ceapa tocată într-o tigaie cu puțin ulei până devine aurie. Adaugă carnea tocată (sau amestecul de carne) și amestecă bine. Lasă să se rumenească ușor, apoi adaugă orezul, sare, piper și cimbru.
Amestecă bine. Dacă vrei, poți adăuga și pasta de tomate sau roșiile tăiate mărunt, lăsând amestecul să se răcească ușor. Pune o lingură din amestecul de carne pe fiecare frunză de varză și rulează sarmalele, având grijă să le îndoi la capete pentru a le sigila.
Așază sarmalele într-o oală mare, alternând un strat de sarmale cu un strat de varză tăiată mărunt (pentru a împiedica sarmalele să se lipească). Poți pune și câteva foi de dafin între straturi pentru un gust mai aromat.
Adăugați și feliile de mere și gutui. Adaugă apă cât să acopere sarmalele și pune-le la fiert la foc mic. Acoperă oala și lasă-le să fiarbă cel puțin 2-3 ore. Dacă îți plac mai fierte, le poți lăsa chiar și 4 ore, adăugând apă dacă este necesar. Sarmalele se servesc fierbinți, cu smântână și, eventual, cu mămăligă alături!