Redactia.ro
Home » Știri » Ce salarii au, de fapt, preoții din România. Câștigă pe lună mai mult decât un profesor

Ce salarii au, de fapt, preoții din România. Câștigă pe lună mai mult decât un profesor

Mulți credincioși se întreabă câți bani câștigă un preot la sfârșit de lună, o întrebare care adesea stârnește curiozitatea și interesul publicului. Ei bine, preoții, ca oricare altă categorie profesională, au venituri variabile, influențate de nivelul lor de educație și experiență în slujirea religioasă.

Salariile preoților sunt finanțate din bugetul de stat, iar în anul 2023, cultele religioase au primit nu mai puțin de 817,3 milioane de lei pentru a acoperi costurile salariilor preoților. Această finanțare din partea statului asigură stabilitatea veniturilor acestora.

Câți bani câștigă preoții din România

În primul rând, trebuie să menționăm că preoții din România beneficiază de venituri constante, asigurate din bugetul de stat. Aceste venituri variază în funcție de nivelul de educație al preotului și de experiența sa.

Pentru preoții cu studii medii, venitul lunar se situează în jurul sumei de 4.000 de lei. Cu toate acestea, dacă un preot are studii superioare în domeniul teologiei, precum cele obținute la Facultatea de Teologie, venitul său poate atinge cu ușurință 5.000 de lei pe lună.

De asemenea, vechimea în slujirea religioasă poate contribui la creșterea veniturilor preoților. Astfel, preoții cu o experiență mai îndelungată sau cei care ocupă funcții de conducere în Biserica Ortodoxă Română pot câștiga lunar până la 8.000 de lei.

Ce salariu are, de fapt, Patriarhul Daniel

Cu toate acestea, există excepții notabile în lumea clerică. Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, se remarcă ca una dintre cele mai bine plătite figuri religioase din România. Acesta a fost inclus în 2023 în rândul celor mai bogați bugetari, iar venitul său este comparabil cu cel al președinților Senatului sau Camerei Deputaților. După noua grilă de salarizare implementată în acel an, Patriarhul Daniel a încasat un salariu brut de 23.920 lei. De asemenea, el primește o indemnizație suplimentară în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei.

Interesant este faptul că Patriarhul Daniel a declarat în trecut că nu primește acești bani de la stat sau, cel puțin, nu în întregime. În anul 2014, el mărturisea că salariul său este echivalent cu cel al unui mitropolit, adică 6.169 lei net.

De asemenea, el susținea că donează o parte semnificativă din venitul său către cauze umanitare și că sprijină financiar angajații cu venituri mici din Administrația patriarhală. Patriarhul Daniel investește, de asemenea, în proiecte precum construcția mănăstirii din satul său natal, Dobrești, județul Timiș. Toate aceste gesturi au fost realizate cu scopul de a clarifica zvonurile legate de averea sa și de a sublinia angajamentul său față de cauzele religioase și umanitare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: