Redactia.ro
Home » Știri » Ce salariu are un medic din România? Care sunt, de fapt, sporurile de COVID pentru doctorii din România

Ce salariu are un medic din România? Care sunt, de fapt, sporurile de COVID pentru doctorii din România

Salarii medici

Nu este nicio surpriză pentru nimeni că medicii au salarii foarte mari și poate cele mai mar din întreaga țara. Aceștia au venituri comparative cu directorii de companii, dar mult mai multe riscuri. Mai ales acum, în perioadă de pandemie, când sunt în prima linie. Iată ce salarii au medicii din România și ce spor primesc pentru că luptă împotriva coronavirusului.

Ce salariu are un medic din România

Salariile medicilor sunt mari, cel puțin față de celelalte din alte domenii. Având în vedere că salariul minim pe economie este de 2.230 de lei brut, adică circa 1.300 de lei net, putem spune că medicii au salarii mari. Acest lucru știind faptul că medicii primesc cel puțin 4.000 de lei net. Totuși, aceasta este linia de jos, pentru că medicii care sunt cei mai bine plătiți pot primi până la 170.000 de lei lunar.

Odată cu pandemia de coronavirus, autoritățile au introdus stimulente financiare pentru medici, care sunt în prima linie de luptă cu COVID-19. Așadar, aceștia pot primi sporuri:

“În Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin Hotărârea de Guvern este prevăzut faptul că personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul direcţiilor de sănătate publică, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, precum şi din unităţile sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de aceste epidemii, stabilite de Ministerul Sănătăţii şi declarate prin ordin, beneficiază de un spor de la 55% până la 85% din salariul de bază”,  scrie în nota de fundamentare a actului normativ.

Cine poate primi, de fapt aceste sporuri? Legea precizează și acest aspect:

  1. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul secţiilor şi compartimentelor de boli infecţioase care acordă servicii medicale persoanelor testate pozitiv la epidemia Covid-19.
  2. personalul de specialitate medico sanitar şi auxiliar sanitar din structurile paraclinice şi din centrele de testare în regim de urgenţă care recoltează probe şi testează persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definite de caz stabilite conform metodologiei de supraveghere în vigoare pentru epidemia Covid-19
  3. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar din cadrul altor structuri medicale şi/sau unităţi sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia Covid-19, care se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de evoluţia epidemiei.

„Luând în considerare prevederile OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei; Ţinând cont de contextul actual european privind evoluţia infectării cu COVID-19 şi de faptul că unităţilor sanitare publice le revine competenţa de a asigura serviciile medicale necesare în acest context pe lângă alte instituţii abilitate în acest sens (…) este necesar a se completa prevederile din Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 astfel încât personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităţilor sanitare publice implicat în acordarea asistenţei medicale generate de epidemia declarată în condiţiile legii, să beneficieze de sporul de la 55% până la 85% din salariul de bază pe perioada participării efective în aplicarea măsurilor de limitare a epidemiei COVID-19 declarată în condiţiile legii.”, se mai stipulează în nota de fundamentare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini