Redactia.ro
Home » Știri » Ce salariu are un şofer de la STB cu tot cu bonusuri și bonuri de masă

Ce salariu are un şofer de la STB cu tot cu bonusuri și bonuri de masă

Meseria de șofer pe transport în comun nu e deloc pentru toată lumea! Pe lângă traficului, mai ales când vine vorba de orașele mari, conducătorul auto are în mâini și siguranța pasagerilor pe care îi transportă stație după stație. Însă ce salariu are un șofer STB, cu tot cu bonusuri și bonuri de masă.

Potrivit ultimelor date oficiale, Societatea de Transport Bucureşti (STB) are un număr de 11.084 de angajaţi, iar salariul mediu tarifar în cadrul societăţii este de 3.450 de lei, la care se adaugă bonuri de masă, după cum precizează reprezentanții STB.

Salariul de șofer STB poate ajunge și la peste 3.700, dacă respectivul conducător lucrează ore suplimentare sau de weekend.

Ce salariu are un şofer de la STB cu tot cu bonusuri și bonuri de masă

Cât despre șoferii STB care lucrează pe linii de noapte, salariul este și mai mare. Ei primesc un spor de noapte de 25%. Alte sporuri care se mai pot adăuga sunt: spor de sărbători legale de 100%, spor de ore suplimentare, cuprins între 100-150%, spor de vechime între 5-25% și spor de conducere între 16-18%.

„Tot pe site se găsesc şi numele celor 11 directori (patru directori generali adjuncţi şi şapte directori de resort) şi ai celor care conduc cele trei divizii ale STB SA”, menţionează STB, după ce, în august 2019, preşedintele PNL Sector 6, consilierul municipal Ciprian Ciucu, a scris pe pagina de Facebook că STB are nu mai puţin de 15 directori iar directorul companiei are 15 consilieri personali „din care doar vreo 2-3 pot fi găsiţi la serviciu”.

Potrivit documentului, creşterea numărului de conducători de vehicule şi, implicit, a numărului total de angajaţi a fost generată de majorarea numărului de vehicule, în condiţiile în care au fost cumpărate 400 de autobuze noi şi au fost scoase din imobilizare şi modernizate troleibuze şi tramvaie. Totodată, compania arată că, în perioada fostei Regii Autonome de Transport Bucureşti (RATB), numărul de autobuze din parcul activ era la jumătate.

„În prezent, 900 de vatmani asigură circulaţia a 260 de tramvaie din parcul activ, 560 de şoferi de troleibuz asigură ieşirea în traseu a celor 171 de troleibuze din parcul activ, iar 3.200 de şoferi de autobuz asigură utilizarea a 1.100 de autobuze din parcul activ de vară. (…) Unui vehicul îi sunt alocaţi doi-trei sau chiar şi patru conducători auto, pentru asigurarea schimburilor şi pentru situaţia în care unul ar putea avea nevoie să fie înlocuit urgent din diverse motive, cum ar fi cele medicale”, subliniază STB.

Bonusuri de sărbători pentru angajații STB

Toți angajații STB se pot bucura de al 13-lea salariu, primit sub formă de primă de Paște. Potrivit unui raport realizat de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), prima de Crăciun este de 500 de lei, iar prima de vacanță reprezintă 80% dintr-un salariu.

Și în cazul în care unul dintre șoferi devine părinte, conducătorul primește primește 1.850 de lei.

Există și situații dezavantajoase cu care se poate confrunta, însă, un șofer STB. Dacă tramvaiul, troleibuzul sau autobuzul său se defectează în timpul cursei sau înainte de aceasta, șoferul STB trebuie să rămână la depou și nu ar fi plătit pentru orele nelucrate, chiar dacă situația nu este din vina sa.

Programul unui șofer STB

Indiferent că sunt pe tramvai, troleibuz sau autobus, toți șoferii STB lucrează în 3 ture. Programul șoferilor STB începe dimineața de la ora 04:00, având în vedere că la ora 05:00, autobuzele trebuie să fie deja pe linie.

Schimbul pentru cea de-a doua tură se face la ora 13:00, iar schimbul 3, de la orele 23:00. Șoferul spală și alimentează autobuzul pentru colegul ce va intra pe tura de dimineață.

Societatea de Transport București este compania de transport public de persoane din București și județul Ilfov, creată prin reorganizarea Regiei Autonome de Transport București, în septembrie 2018.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: