Redactia.ro
Home » Homepage » Ce salariu poate încasa un soldat în Armata Română. Merită să mergi la război pentru banii ăştia?

Ce salariu poate încasa un soldat în Armata Română. Merită să mergi la război pentru banii ăştia?

mapn recruteaza

În contextul tensiunilor Rusia – Ucraina, a ajuns în opinia publică şi meseria de soldat. Având în vedere că, în România, stagiul militar nu mai este obligatoriu, practic, acum, soldaţţii sunt profesionişti. Adică primesc un salariu, ca şi cum ar merge la locul de muncă.

Cel mai recent raport al Ministerului Apărării Naţionale, din ianuarie, arată care este nivelul veniturilor salariale nete ale personalului Armatei Române.

Un soldat câştigă 2.500 lei pe lună

Solda de funcţie sau salariul unui soldat este, pentru anul 2022, de 2.500 de lei pe lună, conform legii, dar veniturile sale sunt rotunjite de alte sporuri, prime şi indemnizaţii. La vârful ierarhiei militare, şeful Statului Major General câştigă o soldă de funcţie de 10.880 de lei, care înseamnă de peste patru ori Salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în România.

Funcţionari publici (FP) angajaţi în MApN au câştigat, pentru o funcţie fără comandă, între 2.839 şi 8.195 de lei, iar pentu o funcţie cu comandă, între 6.436 şi 12.641 de lei, net.

Cariera de militar aduce bani mai mulţi

În ceea ce priveşte personal civil contractual (PCC), sumele primite în mână au fost, pentru funcţii fără comandă, de la un minumim de 1.623 la 7.736 de lei, iar pentru cele cu comandă, de la 2.463 la 12.776 de lei.

Cei care aleg cariera de militar câştigă gradual în plus. Astfel, un maistru militar a câştigat, în ianuarie, între 2.290 şi 5.976 de lei, iar un subofiţer, fără comandă, a avut un venit cuprins între 2.284 şi 6.132 de lei.

Cum ajungi soldat gradat profesionist

MApN face angajări. „Dacă îţi doreşti doar un loc de muncă sau un venit asigurat, poţi alege orice altă profesie, dar dacă îţi doreşti o carieră sigură şi respectată, posibilitatea de a te afirma, de a te perfcţiona, cariera de soldat/gradat profesionist este pentru tine!„, sună anunţul de angajare în Armată.

O primă condiție ar fi să fiți cetățean român, cu cetățenie română și un domiciliu stabil în România. O altă condiție sunt învățământul general obligatoriu, iar după caz, și calificările personale în câmpul muncii, cu diplomele aferente, care vă sunt cerute la interviul.

Următorul pas este interviul cu unul din consilierii MApN de la birourile de informare și recrutare, din județul de reședință. După bifarea acestor paşi, se va trece la examinarea medicală și la completarea unui dosar de candidat cu toate documentele cerute, conform legii, urmând să fi programat la o dată ulterioară pentru a trece de probele de selecție: Selecţia aptitudinală generală şi Selecţia aptitudinală specifică.

În concluzie, MApN a demarat mai multe campanii de atragere a tinerilor în Armată, pe funcții de soldat sau gradat profesionist.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: