Redactia.ro
Home » Home » Tinerii români pot fi încorporați în armată în cazul izbucnirii unui război. Ce se întâmplă dacă vor refuza

Tinerii români pot fi încorporați în armată în cazul izbucnirii unui război. Ce se întâmplă dacă vor refuza

În cazul izbucnirii unui conflict armat pe teritoriul României,  tinerii români pot fi încorporați în armată în situații de urgență. În cazul în care aceștia vor refuza, riscă să primească chiar și pedeapsa cu închisoare, după cu prevede Legislația românească în vigoare.

Tinerii români pot fi încorporați în armată în cazul izbucnirii unui război. Ce se întâmplă dacă vor refuza

Situația tensionată dintre Ucraina și Rusia îi alarmează din ce în ce pe români, care se tem de izbucnirea unui război. Într-un asemenea context, tinerilor români le pot să fie încorporați în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități. Condiția esențială pentru ca această îndatorire să fie obligatorie este prevăzută în Codul Penal, art. 432: să existe „RĂZBOI” ori „STARE DE ASEDIU”.

Cei care refuză să fie încorporați riscă pedeapsa cu închisoarea, de la 2 la 7 ani. Acest refuz este considerat o infracțiune, care nu va fi trecut cu vederea de autorități dacă nu există un motiv real, cum ar fi probleme de sănătate care să nu le permită să-și îndeplinească îndatoririle medicale.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Ce categorii de vârstă sunt vizate

În cazul în care în România va fi instituită starea de asediu, tinerii cu vârste cuprinse între  20 și 35 de ani pot fi încorporați în caz de război, după cum arată Ordinul publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006.

Starea de asediu, conform ordonanței de urgență a Guvernului din 1999, „se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României” și „se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi securităţii naţionale, a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.”

Cei care vor fi încorprorați vor trece înainte printr-o expertiză medicală, realizată de medicul de familie, care va completa un certificat medical, care ulterior va fi depus la  „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: