Redactia.ro
Home » Știri » Ce sancțiuni riști dacă bei alcool și urci la volan. Pedepsele diferă în funcție de alcoolemie

Ce sancțiuni riști dacă bei alcool și urci la volan. Pedepsele diferă în funcție de alcoolemie

alcool la volan

Șoferii care consumă băuturi alcoolice și apoi urcă la volan riscă să fie sancționați asupru dacă sunt opriți de către un echipaj al Poliției. Iată care sunt sancțiunile pe care le poate primi un șofer în funcție de gradul de alcoolemie pe care îl are, în urma efectuării testării cu aparatul etilotest.

Ce sancțiune riscă șoferii dacă sunt prinși sub influența băuturilor alcoolice la volan

Șoferii care urcă la volan, deși au consumat băuturi alcoolice riscă nu doar o amendă usturătoare, să rămână fără carnet, ci și deschiderea unui dosar penal. Totuși, deschiderea unui dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice depinde de nivelul de alcoolemie avut de către șofer.

O alcoolemie cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat reprezintă o contravenție. Șoferul se va alege cu o sancțiune de 9-20 de puncte de amendă. La o astfel de contravenție, amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, dreptul de a conduce pe drumurile publice se va suspenda pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care șoferul are o alcoolemie mai mare de 0.40 mg pe litru atunci acest fapt reprezintă o infracțiune, iar șoferul autoturismului va fi dus la spital pentru recoltarea probelor biologice. În plus, i se va deschide și dosar penal. Dacă șoferul refuză să fie transportat la spital atunci el riscă să primească amendă penală sau să pedeapsa cu închisoarea între 1 și cinci ani. Sancțiunile menționate anterior sunt valabile și în cazul șoferilor care depășesc valoarea de 0.80 mg litru alcool pur în aerul expirat.

Cât timp rămâne alcoolul în sânge

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari.

Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: