Redactia.ro
Home » Homepage » Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate. Milioane de români vor fi afectați

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate. Milioane de români vor fi afectați

Schimbări majore pentru românii care au card de sănătate! Ce avantaje vor avea 

Vești bune pentru românii care dețin un card de sănătate. Valabilitatea celor emise până pe 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani. Anunțul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care a precizat că se fac economii uriașe.

„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

”Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente”, arată CNAS, într-un comunicat de presă citat de News.ro.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri”, potrivit unui comunicat al CNAS.

Se fac economii de peste 30 mil. euro

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că se fac economii de peste 30 de milioane de euro. „Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus Adela Cojan.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550.000 de lei, faţă de 165,4 de milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora, menţionează CNAS.

14 milioane de pacienți se află în această situație

Procesul de distribuire a cardului naţional de sănătate a început pe 19 septembrie 2014. Până în prezent, peste 14 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate.

Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului.

Pe un card de sănătate şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: