Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe!

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024

În ciuda așteptărilor multor șoferi și deținători de autovehicule din România, prețurile asigurărilor RCA ar putea înregistra o creștere semnificativă în cursul anului 2024, potrivit unui raport publicat recent de Consiliul Concurenței. Acest anunț aduce vești proaste pentru șoferi, care s-ar putea confrunta cu costuri semnificativ mai mari pentru asigurarea obligatorie a autovehiculelor.

Principala cauză a acestei posibile creșteri de prețuri este dezechilibrul notabil dintre cererea și oferta de polițe RCA pe piața asigurărilor auto din România. Conform raportului emis de autoritatea de reglementare, această situație ar putea fi în strânsă legătură cu modificările majore pe care industria asigurărilor, în special segmentul RCA, le-a traversat în ultimii trei ani. Aceste schimbări au avut loc în urma retragerii de pe piață a trei mari asigurători, dintre care doi dețineau cele mai mari cote de piață în domeniul RCA.

Preţurile RCA ar putea creşte în 2024

Cu aproximativ 1,7 milioane de contracte de asigurare obligatorie încheiate de o singură companie de asigurări în momentul adoptării actului normativ care a plafonat tarifele RCA, reprezentând aproximativ 17% din întregul parc auto național, s-a creat un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă. În contextul prelungirii valabilității contractelor RCA ale Euroins, care se suprapune cu sfârșitul plafonării tarifelor de primă RCA până la sfârșitul anului 2023, se prevede că un număr semnificativ de asigurați RCA vor căuta să încheie noi contracte, acestea urmând să fie preluate de asigurătorii care încă activează pe piața RCA.

„În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA.

Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației”, arată un raport publicat luni de Consiliul Concurenței.

Această situație de dezechilibru între cerere și ofertă are potențialul de a continua și în 2024, iar consecințele sale pot varia între creșterea tarifelor RCA practicate sau scăderea cererii pentru acest tip de asigurare, în contextul situației economice și geopolitice actuale, care poate genera dificultăți financiare pentru populație.

Pentru a preveni o creștere bruscă a tarifelor de primă, similară celei cauzate de falimentul City Insurance în ultimul trimestru al anului 2021, la începutul lunii aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni la nivelul practicat de asigurători la data de 28 februarie 2023. Această măsură a avut rolul de a limita impactul asupra bugetelor șoferilor și de a asigura o perioadă de tranziție mai ușoară în fața schimbărilor din piața RCA.

Cu toate acestea, șoferii din România ar trebui să se pregătească pentru posibile ajustări semnificative ale prețurilor RCA în 2024, și să ia în considerare impactul financiar pe care aceste modificări îl vor avea asupra bugetelor lor. Este important să fie conștienți de evoluțiile din industria asigurărilor auto și să compare ofertele de pe piață pentru a găsi cea mai bună poliță RCA la un preț accesibil.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: