Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu românii care nu-și plătesc la timp facturile la gaze și lumină. Decizia autorităților

Ce se întâmplă cu românii care nu-și plătesc la timp facturile la gaze și lumină. Decizia autorităților

După ce în 2020, pe perioada stării de alertă, s-a hotărât ca furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate să nu debranșeze clienții de la aceste nevoi, se pare că unii români profită. Mulți dintre ei nu-și mai plătesc facturile la timp, așa că autoritățile au venit cu o nouă măsură.

Ce se întâmplă cu românii care nu-și plătesc la timp facturile la gaze și lumină. Decizia autorităților

Autoritățile propun ca în următoarea perioadă, cei care profită de acest lucru să fie debranșați, adică să li se întrerupă accesul la aceste utilități. Până la intrarea în vigoare a legii, rămâne regula stabilită anul trecut, și vor fi  păsuiți timp de trei luni, scrie avocatnet.ro

Ministerul Energiei a venit cu această regulă, iar reprezentanții au punctat faptul că debranșarea se va face doar în cazul furnizării de gaze sau electricitate. Acest lucru ar urma să se întâmple imediat după încetarea stării de alertă. Potrivit articolului 72 al OUG 70/2020, “[p]e perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Reamintim că, conform protocolului, pentru ca această lege să fie valabilă, ea trebuie adoptată de Guvern și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Ce le impune ANRE distribuitorilor de energie electrică

ANRE a anunțat, de curând, că distribuitorii de energie electrică, care vor întrerupe de mai multe ori lumina, vor trebui să dea compensaţii între 5 lei şi 300 de lei tuturor clienților, desigur, în funcție de numărul întreruperilor.

”ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. La data intrării în vigoare a acestui act normativ se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, a informat ANRE, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții ANRE au mai menționat că se referă la întreruperile între 3 secunde şi 3 minute. ”Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an, medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână; joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: