Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu salariile românilor? Anunțul făcut de Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ce se întâmplă cu salariile românilor? Anunțul făcut de Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, că Executivul a aprobat un memorandum care stabilește principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prin acest memorandum, în 30 de zile, ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a menționat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turca a ținut să sublinieze că măsura în sine nu țintește economii salariale, ci echitate în sistemul de salarizare.

„În sistemul public avem 80.000 de persoane plătite cu salariul minim pe economie, iar sporurile au fost gândite de multe ori ca o completare a veniturilor lor. Acest memorandum și întreaga regândire a legii salarizării țintește spre reducerea inechităților, reducerea discrepanțelor de salarizare pentru persoane care au aceeași pregătire, aceeași încadrare și salarii cu totul diferite”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Raluca Turcan a oferit și un exemplu, în acest sens, din administrația publică locală: un consilier din Primăria Capitalei are salariu mai mare decât un consilier din orice alt minister, la aceeași pregătire și la aceeași încadrare, are un salariu mai mare decât un consilier, la aceeași pregătire și la aceeași încadrare, dintr-un județ și acela este diferit, la aceeași pregătire și aceeași încadrare în plată, pentru un consilier din alt județ.

Ministrul Muncii, ce se întâmplă cu salariile românilor

Ministrul Muncii s-a plâns de intoxicările din spațiul public privind salariile romanilor, pe marginea cărora a vrut să aducă unele lămuriri.

„Există o intenție clară de a provoca tensiuni sociale mințind că Guvernul și Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor și aceasta este de obicei o intoxicare care prinde, pentru că sunt mulți oameni nelămuriți, mulți oameni îngrijiorați de veniturile pe care le au, dar în același timp sunt foarte mulți oameni care sunt convinși că în această perioadă sunt și oameni politici și alți amatori care din asta trăiesc, din intoxicare. Ca ministru, este datoria mea să lămuresc orice intoxicare apare în spațiul public și voi răspunde de fiecare dată, cu condiția să mi se solicite un punct de vedere, ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment. Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi, nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă, prin acest memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost lăsate mereu în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice”, a declarat Raluca Turcan.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple și nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor”, a insistat Ministrul Muncii.

„Practic, reanalizăm coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare și unele sporuri vor intra în salariile de bază. Acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăși 20 la sută din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru important: salariul în plată de bază să fie același pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajați în sistemul public plătiți la nivelul de salarizare din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în 2022. Vom include, de asemenea, în grila de salarizare și alte activități care în momentul de față nu sunt în grila de salarizare în sistemul public și care creează puternice inechități”, a mai explicat ministrul Raluca Turcan.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: