Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024. Avertismentul economiştilor

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024. Avertismentul economiştilor

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024. Avertismentul economiştilor
Inflația record din România în 2024 a generat o situație economică extrem de dificilă pentru populație, afectând în mod semnificativ posibilitatea românilor de a economisi pentru vacanțele din vara acestui an. Economia inflaționistă a determinat creșteri semnificative ale prețurilor, depășind mult media europeană și reducând puterea de cumpărare a cetățenilor.

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024

Inflația din România a atins cote record, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană într-o perioadă îndelungată. Economiștii, printre care și Adrian Negrescu, au avertizat că prețurile cresc într-un ritm alarmant, dublu față de media europeană. Această situație a făcut ca 2.000 de euro, suma estimată necesară pentru o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România, să devină inaccesibilă pentru majoritatea populației.

„O familie cu doi copii în momentul de față, are nevoie undeva de 2.000 de euro, pentru a avea un trai decent în România, ceea ce este o sumă aproape imposibil de strâns de majoritatea populației, pentru că foarte puțini români câștigă acești bani. Ei bine, în aceste condiții, din păcate, pe fondul scumpirilor, inflației extrem de mari pe care o avem în România, cea mai mare inflație din UE pentru a nu știu câta lună la rând, avem creșteri de prețuri duble față de ce se întâmplă la nivel european”, a declarat aAdrian Negrescu pentru WOWbiz.

Pe fondul inflației galopante, puterea de cumpărare a românilor a fost sever afectată, având impact direct asupra planurilor de vacanță. Adrian Negrescu subliniază că această inflație va duce la o încetinire a consumului, principalul motor al economiei, și la o reducere a cheltuielilor pentru vacanțe și activități de recreere. În loc să se bucure de vacanțe sau să cheltuiască mai mult la terase, românii sunt acum forțați să fie mai atenți la cheltuielile de zi cu zi.

Salariul minim în România va crește

De la 1 iulie, salariul minim în România va crește, dar beneficiile reale vor fi minime în contextul creșterii inflației. Majorarea de 12% a salariului minim va fi practic compensată de creșterea prețurilor, lăsând mulți angajați într-o situație financiară la fel de dificilă sau chiar mai precară decât înainte. Această măsură, menită să sprijine veniturile populației, nu reușește să contracareze efectele negative ale inflației galopante și ale politicilor fiscale.

„Salariul minim crescut înseamnă doi lei speranță, pentru că atât va aduce în plus decizia Guvernului, aproximativ doi lei pe oră pentru angajații plătit cu salariu minim pe economie. Suntem campioni europeni la inflație, iar toate aceste decizii menite să crească veniturile oamenilor, din păcate sunt doar un fel de exercițiu de scamatorie financiară, pentru că, practic, ce dă Guvernul cu o mână, îi va lua cu două, prin inflație, creșteri de prețuri și problemele generate de creșterea peste noapte a fiscalității pe zona de muncă”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Astfel, situația economică dificilă din România în 2024, marcată de inflație record și creșteri substanțiale ale prețurilor, afectează profund posibilitatea cetățenilor de a-și planifica și bugeta vacanțele. Reducerea puterii de cumpărare și încetinirea consumului reprezintă doar câteva dintre consecințele negative ale acestei realități economice. În acest context, economiștii avertizează că perspectivele pentru vacanțele românilor în vara lui 2024 sunt sumbre, cu puține opțiuni pentru majoritatea populației de a se bucura de odihnă și recreere în condiții decente și accesibile.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: