Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă dacă un vaccin contra coronavirusului nu va fi niciodată dezvoltat? Care e planul B

Ce se întâmplă dacă un vaccin contra coronavirusului nu va fi niciodată dezvoltat? Care e planul B

vaccin

Pe măsură ce țările par înghețate și miliarde de oameni renunță la obiceiurile zilnice, închiși în casă din cauza coronavirusului, speranțele se agață de un vaccin. Însă mai există o ipoteză, cea mai rea dintre toate: ca niciun vaccin să nu fie descoperit vreodată.

În loc să eradicăm Covid-19, societățile ar putea în schimb să învețe să trăiască cu el. Orașele s-ar redeschide încet și unele libertăți vor fi înapoiate cetățenilor, dar doar dacă sunt respectate recomandările experților. Testarea și distanțarea fizică vor deveni parte a vieții noastre pe termen scurt, dar în multe țări, o carantină bruscă ar putea veni în orice moment. Pot fi dezvoltate tratamente – dar focarele bolii ar putea apărea în fiecare an, iar numărul global de decese ar continua să crească.

Cursă contracronometru pentru un vaccin

Este o ipoteză rar evocată de politicieni, care preferă să vorbească optimiști despre experimentele care deja sunt în curs pentru găsirea unui vaccin. Dar mulți experți iau foarte în serios și posibilitatea ca un astfel de vaccin să nu fie găsit. N-ar fi prima dată. S-a mai întâmplat de câteva ori. Există virusuri împotriva cărora nu a fost găsit un vaccin și cel mai la îndemână exemplu este HIV-ul.

Majoritatea experților rămân încrezători că în cele din urmă va fi dezvoltat un vaccin contra Covid-19; în parte, deoarece, spre deosebire de bolile anterioare, cum ar fi HIV și malaria, coronavirusul nu suferă  mutații rapide. Ar putea dura până la 18 luni până vom avea un vaccin.

Mulți, inclusiv directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, Dr. Anthony Fauci, sugerează că s-ar putea întâmpla într-un an până la 18 luni. Alte figuri, cum ar fi medicul șef al Angliei, Chris Whitty, s-au orientat spre capătul mai îndepărtat al spectrului, sugerând că un an poate fi prea curând.

Când vaccinurile nu funcționează

În 1984, secretarul pentru sănătate din Statele Unite, Margaret Heckler anunța într-o conferință de presă că oamenii de știință au identificat un virus – care ulterior va fi denumit HIV – și era încrezătoare că un vaccin va fi gata în doi ani.

După aproape 40 de ani, timp în care 32 de milioane de oameni și-au pierdut viața, oamenirea încă așteaptă un vaccin anti-SIDA. În 1997, președintele Bill Clinton a lansat comunității științifice americane provocarea de a face un vaccin în zece ani. 14 ani mai târziu, cercetătorii spuneau că ar mai avea nevoie de încă 10 ani.

Dificultatea de a găsi un vaccin vine din însăși natura virusului HIV. Virusul gripal, de pildă, se transformă de la un sezon la altul, astfel că tulpina care te-a infectat și te-a imunizat în anul precedent nu te mai infectează anul viitor. În cazul HIV, vorbim despre o singură infecție.

Virusul continuă să sufere mutații, dar în interiorul corpului tău, ca și cum te-ai fi infectat cu mii de alte tulpini diferite de HIV. Iar pe măsură ce suferă mutații, îți pune la pământ sistemul imunitar, explică Paul Offit, unul dintre specialiștii infecționiști care au contribuit la inventarea unui vaccin contra rotavirusului.

Care este planul B

Dacă și un vaccin împotriva Covid-19 va fi sortit eșecului, coronavirusul va rămâne cu noi mulți ani. Dar tot HIV/SIDA poate dovedi că există soluții medicale prin care poți să trăiești cu o boală pe care n-o poți învinge.  SIDA a devenit acum o boală cronică, pe care o poți ține în frâu cu antivirale. Nu mai este o condamnare la moarte cum era în anii 80. Și este un model pe care medicii și l-ar dori să poată fi aplicat și în cazul cancerului.

Și pentru Covid-19 se încearcă acum o serie de tratamente și terapii, ca un plan B pe care doctorii îl aplică în așteptarea rezultatelor de la testele pentru vaccin. Numai că un tratament aplicat cu succes nu previne infectarea altor oameni, astfel că virusul va continua să fie cu noi, printre noi.

Dacă un vaccin nu va putea fi produs, viața nu va rămâne, totuși, așa cum e acum. Doar că revenirea la normalitate nu va fi rapidă. Ideea e că în loc să încerce să scape de Covid-19, societățile vor trebui să învețe să trăiască cu el. Orașele se vor deschide încet-încet și unele libertăți pierdute vor reveni, însă numai pentru o perioadă scurtă de timp, dacă recomandările experților nu vor fi ascultate.

Testarea și anchetele epidemiologice vor deveni parte din viața noastră, iar ordinul de autoizolare la domiciliu ar putea reveni oricând. Între timp, se vor dezvolta probabil tratamente, dar an de an ne vom confrunta în continuare cu epidemii, în timp ce bilanțul global al deceselor va continua să crească, scrie CNN.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: