Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă de la 1 aprilie cu facturile la gaze și la curent. Specialiștii atrag atenția: „O să avem un preț al energiei electrice la un nivel dublu.”

Ce se întâmplă de la 1 aprilie cu facturile la gaze și la curent. Specialiștii atrag atenția: „O să avem un preț al energiei electrice la un nivel dublu.”

România se confruntă în acest moment cu o criză energetică, pentru care Guvernul încearcă încă să găsească soluții. Pentru moment, legea plafonării şi compensării i-a scutit pe români de facturile mari la energie, dar această situație nu va mai fi valabilă începând cu 1 aprilie. Întrucât românii se tem că vor fi nevoiți să achite sume impresionante începând cu această primăvară, găsirea unui punct de vedere comun în rândul guvernanților a devenit esențială.

Ce se întâmplă de la 1 aprilie cu facturile la gaze și la curent. Specialiștii atrag atenția: „O să avem un preț al energiei electrice la un nivel dublu..”

Pentru a rezolva criza energetică cu care ne confruntăm în acest moment, Guvernul lucrează din greu la Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea preţului la energie. Întrucât Nicolae Ciucă nu intenționează să prelungească ordonanța care prevede compensarea și plafonarea prețurilor la energie de la 1 aprilie, găsirea unor soluții în acest sens a devenit esențială.

În prezent, există mai multe propuneri care vor fi luate în considerare, dar părerile guvernanților sunt încă împărțite. O soluție propusă ar fi o reglemetare a prețului la furnizor, dar PNL și PSD nu au căzut încă de acord în ceea ce privește perioada în care va fi valabilă. O altă soluție ar fi reducerea TVA-ului, dar specialiștii în domeniu atenționează că niciuna dintre aceste variante nu este de lungă durată.

„Aceste măsuri sunt eficiente până la un punct. Nu sunt asociate cu măsuri care să garanteze că cei care cresc prețurile din energie n-o să crească cu diferența dintre 19 și 5%.” a explicat Ionuţ Purica, expert energie.

Dacă Guvernul nu va reuși să găsească până la 1 aprilie o soluție, estimările facturilor la energie sunt îngrijorătoare: se anunţă facturi de două ori mai mari față de anul trecut aceeași perioadă. Preţurile ar putea creşte cu 120% la gaze naturale, iar la energie electrică cu 70%.

”Nu cred că ar fi o măsura eficientă. Predictiile experților spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un pret al energiei electrice la un nivel dublu, fată de anul trecut aceeași perioadă.” a declarat  Justin Anghel, reprezentant consiliu energie.

Ce spune Florin Cîțu despre această criză energetică

Florin Cîțu a declarat în decursul zilei de miercuri că una dintre soluțiile accesibile într-o perioadă de criză ar fi ca companiile de stat să nu vândă toată producţia pe piaţa forward, şi măcar o parte din ea să o păstreze. A adăugat însă că producţia de energie a fost vândută, în mare parte pentru 2022, așadar această măsură nu poate fi luată în considerare decât în viitorul apropiat.

„Sunt discuţii pe energie, a fost o discuţie interesantă pe care PNL o va susţine, şi este propunerea noastră. Pe piaţa forward, se vând contractele la termen. Astăzi nu este nevoie să plăteşti nimic până nu ai contractual. Este o formă de contract, a fost acceptată, există această formă de contract. Ne-am propune ca într-o anumită perioadă, nu ştiu, o lună de zile, după ce s-a încheiat acest contract, să vii cu banii şi să plăteşti, pentru că altfel, cineva care încearcă să facă speculaţii, nu ar mai face pentru că încearcă să pună banii jos. Al doilea lucru, companiile de stat din România, într-o perioadă de criză, poate ar trebui să ne gândim să nu lăsăm aşa mult să vândă toată producţia pe piaţa forward, măcar o parte din ea să o păstreze pentru situaţii de criză” a spus Cîţu.

Astfel, Florin Cîțu a prezentat soluțiile care ar putea fi luate în această situație:

 „Sunt două soluţii pe care noi le-am susţine. Una este să trebuiască să plăteşti, după o lună de zile, o parte din contract. A doua, companiile de stat să nu mai vândă toată producţia forward, să vândă doar o parte din ea. Voi detalia aceste propuneri în coaliţie. Trebuie să învăţăm din lecţiile crizei. Se întâmplă şi pe celelalte pieţe, lucrurile sunt similare, trebuie să învăţăm din ele”, a completat liderul PNL.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: