Redactia.ro
Home » Știri » Ce se mănâncă de cei 40 de Mucenici. Tradiția de care nu trebuie să uiți

Ce se mănâncă de cei 40 de Mucenici. Tradiția de care nu trebuie să uiți

Ce se mănâncă de cei 40 de Mucenici. Tradiția de care nu trebuie să uiți

Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Este o sărbătoare mare, extrem de importantă, cu ocazia căreia se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Una dintre ele presupune pregătirea unui desert delicios, care ascunde și o tradiție extrem de veche.

Ce semnifică cei 40 de Mucenici

Cei 40 de Mucenici din Sebastia sau Sevastia se sărbătorește pe data de 9 martie. Sărbătoarea mai este cunoscută și ca Moșii de Primăvară și este un eveniment destinat, în special, celor decedați. Este un eveniment important, cu dată fixă, de care se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, pe care trebuie să le respectăm pentru noroc și sănătate.

Ziua de 9 martie, atunci când are loc sărbătoarea celor 40 de Mucenici este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Se pregătesc mucenici, desert de post dintr-un aluat, în amintirea celor 40 de mucenici care s-au sacrificat pentru credința lor. Se ung cu miere și se presară pe ei nucă și reprezintă un omagiu adus martirilor.

Mucenicii moldovenești se fac din aluat dospit de cozonac (sau de post), au forma cifrei 8 și se coc la cuptor. Deși se fac de ziu femeii, se servesc de cea a Bărbatului. Se consumă în majoritatea zonelor din țară, dar rețetele sunt moldovenești sau oltenești.

Ce tradiții respectăm de Sfinții Mucenici

Conform tradițiilor, pe data de 9 martie trebuie să bei 44 de pahare de vin. Se spune că așa vei avea putere de muncă tot anul și vei fi ferit de boli. Cei care nu pot bea, trebuie măcar să guste din vin roșu. La fiecare pahar de alcool consumat, trebuie să mănânci câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.

De asemenea, în această noapte se fac focuri care să alunge spiritele rele. Femeile iau din cenușa focurilor și o împrăștie în jurul casei, în grădină, în locul unde stau animalele, pentru ca acestea să fie protejate,

În ziua de Mucenici se dau de pomană preparatele cu același nume, dar și alte mâncăruri. Se fac preparate pe bază de fasole, alune sau nuci, care trebuie sfințite la biserică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: