Redactia.ro

Ce se pune pe fundul bidonului cu varză murată, pentru a rămâne tare toată iarna

GALERIE FOTO (2) Ce se pune pe fundul bidonului cu varză murată, pentru a rămâne tare toată iarna

Iată ce se pune pe fundul butoiului cu varză murată, pentru a rămâne tare toată iarna. Cum trebuie procedat astfel încât să vă bucurați de acest preparat cu familia pe tot parcursul iernii. Sunt multe variante de preparare a verzei murate, oricum, trebuie să o alegeți pe cea care vi se pare potrivită gustului vostru.

Ce se pune pe fundul bidonului cu varză murată, pentru a rămâne tare toată iarna

Potrivit tradiției, există o perioadă perfectă pentru a pune varza la murat: între Sfântul Dumitru și Sântul Andrei. În primul rând, gospodinele trebuie să aleagă cum trebuie varza pentru murat.

„Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, a spus Gina Bradea.

Odată aleasă varza potrivită pentru murat, iată ce trebuie făcut ca aceasta nu se înmoaie, asta dacă nu doriți cumva să faceți sarmale din ea. Folosiți hrean. Hreanul va întări varza și îl puteți așeza chiar pe fundul butoiului, dar și printre varză dacă doriți. Alte rețete vorbesc despre cât de importantă este sarea, care trebuie să fie grunjoasă și din belșug. Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobește înăuntru, unde se adaugă puțină sare.

Varză murată, un mod de preparare

Iată un mod de preparare: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă. După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, piper şi cimbru. Se acoperă şi se lasă trei zile fără apă, „ca să se aşeze”. Se toarnă apa proaspătă şi se pitroceşte o dată la trei zile până se acreşte, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau al unui furtun.  Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se aşază nişte teascuri, peste care se pune o piatră grea.

Verzele trebuie să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus, pentru a se păstra sarea. Și butoiul este foarte important, pentru a avea o varză gustoasă. Aesta trebuie să fie din stejar, de preferat, dar până la urmă merge și unul din plastic.

Ingredientul secret

Pentru a nu face floare și pentru ca varza să rămână crocantă cât mai mult timp, gospodinele au un ingredient secret. „La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”. spune bucătarul Cristi Dobre, potrivit exquis.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: