Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce semnificație au, de fapt, culorile alb și roșu ale mărțișorului? Puțini români știu povestea

Ce semnificație au, de fapt, culorile alb și roșu ale mărțișorului? Puțini români știu povestea

Mesaje de 1 martie 2024: Cele mai frumoase urări de Mărțișor

În România, sosirea primăverii este întâmpinată cu entuziasm și tradiții străvechi, iar printre cele mai răspândite obiceiuri se numără purtarea mărțișorului. Această mică bijuterie, alcătuită dintr-un fir împletit în culori albe și roșii, nu doar că aduce un zâmbet pe fețele celor care o poartă, dar ascunde și o simbolistică profundă, legată de trecerea dintre iarnă și primăvară.

Ce semnificație au, de fapt, culorile alb și roșu ale mărțișorului

Culorile mărțișorului, alb și roșu, nu sunt alese întâmplător. Ele poartă o încărcătură simbolică ce provine din înțelepciunea și credințele populare transmise de-a lungul generațiilor.

Albul este simbolul purității și energiei. În credința populară, acesta reprezintă începutul, precum și trecerea de la iarnă la primăvară. Este culoarea care aduce speranță și regenerare, iar puritatea sa este asociată cu proaspătul început al sezonului.

Roșul, pe de altă parte, este simbolul iubirii și al protecției împotriva răului. Se spune că firul roșu al mărțișorului oferă noroc în dragoste și ferită de rele pe cei care îl poartă. Totodată, roșul este culoarea focului și a pasiunii, sugerând energia și vitalitatea necesare pentru a întâmpina noul sezon cu optimism și curaj.

Înțelepciunea din spatele mărțișorului

Tradiția mărțișorului nu se limitează doar la o simplă bijuterie de primăvară. Ea este încărcată cu semnificații și învățăminte transmise din generație în generație. Mai mult decât un ornament, mărțișorul este considerat un talisman al norocului și al protecției împotriva tuturor obstacolelor ce ar putea apărea în cursul anului.

Conform tradiției, mărțișorul era inițial un șnur împletit din fir alb și negru, acesta din urmă fiind înlocuit treptat cu firul roșu, mai târziu asociat cu protecția și dragostea. În această evoluție, simbolistica culorilor și a materialelor folosite s-a îmbinat cu înțelepciunea populară și cu credințele ancestrale, alcătuind astfel o tradiție plină de înțelesuri și valori.

Astfel, mărțișorul nu este doar o mică bijuterie, ci un simbol al speranței, purității și iubirii. Culorile sale, alb și roșu, reprezintă începutul și protecția, oferindu-ne încredere și optimism în fața noilor începuturi. Astfel, purtând mărțișorul, nu doar celebrăm sosirea primăverii, ci și tradițiile și învățăturile transmise de strămoși, căutând să aducem în viețile noastre bucuria și prosperitatea asociate acestui simbol ancestral.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: