Redactia.ro
Home » Stiri » Ce spune TikTok când este întrebat de Călin Georgescu? Platforma răspunde acuzațiilor de influențare a alegerilor prezidențiale

Ce spune TikTok când este întrebat de Călin Georgescu? Platforma răspunde acuzațiilor de influențare a alegerilor prezidențiale

tiktok

Succesul surprinzător al lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale a adus sub lumina reflectoarelor implicarea TikTok în campania electorală. Platforma a fost acuzată de promovarea candidatului independent prin metode controversate, dar reprezentanții săi neagă ferm orice implicare directă sau indirectă, subliniind măsurile luate pentru a preveni astfel de situații.

Ce spune TikTok despre rețeaua demontată

Într-un răspuns oferit pentru Pagina de Media, TikTok a confirmat că, în septembrie, a identificat și demontat o rețea care targeta utilizatori din România. Cu toate acestea, platforma nu a găsit dovezi că activitatea rețelei ar fi fost legată de campania lui Călin Georgescu sau de alte persoane implicate în alegeri.

„Și alţi candidaţi au avut o prezenţă pe TikTok, aşa că e inexact să spunem că Georgescu a fost singurul care a avut abilitatea să-şi atingă publicul prin platforma noastră”, s-a apărat platforma de social imediat într-un răspuns oferit pentru Pagina de Media

„În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru Preşedinţie”, spun reprezentanții TikTok în răspunsul pentru sursa citată. 

Platforma a evitat să facă legături directe între această rețea și o campanie electorală, reafirmând că orice astfel de activitate organizată este monitorizată și eliminată.

Georgescu, unul dintre mai mulți candidați activi pe TikTok

TikTok a subliniat că nu doar Călin Georgescu a folosit platforma pentru a-și atinge audiența, ci și alți candidați, precum Elena Lasconi, Marcel Ciolacu, George Simion și Nicolae Ciucă.

„Călin Georgescu a fost şi pe alte reţele, deci nu e corect să spunem că a fost doar pe TikTok.

Suntem foarte vigilenţi când este vorba de actori care încearcă să folosească comportamente înşelătoare pentru a încerca să afecteze procesele civice şi lucrăm pentru a identifica şi elimina operaţiunile de influenţă ascunse.”, mai transmit reprezentanții platformei. 

Totuși, numele lui Georgescu a fost cel mai des asociat cu platforma, în special datorită unui val masiv de conținut pro-Georgescu apărut înainte de primul tur al alegerilor.

TikTok respinge implicarea în campania electorală

Conform TikTok, regulile comunității interzic categoric promovarea politică plătită, publicitatea electorală și campaniile cu influenceri finanțate de partide. În plus, platforma a colaborat cu organizația locală Funky Citizens pentru a oferi utilizatorilor informații despre recunoașterea dezinformării.

„Regulile comunităţii noastre interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică şi strângerea de fonduri de către politicieni şi partide politice sau campaniile plătite cu influenceri”.

„De asemenea, am lansat o campanie cu un ONG local de încredere – Funky Citizens, pentru a aduce utilizatorilor în limba română informaţii credibile despre cum să recunoaştem dezinformarea”, mai transmit reprezentanții platformei.

Acuzații din partea rivalilor politici

Succesul lui Călin Georgescu în alegeri a atras critici din partea altor actori politici. Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR, a afirmat că procentele mari obținute de Georgescu ar fi fost posibile datorită unui algoritm avansat folosit pentru influențarea votului pe TikTok. Aceeași acuzație a fost reluată de premierul Marcel Ciolacu, care a sugerat că sursa de finanțare pentru această activitate ar fi una externă.

„Partidele n-au făcut acest lucru pentru că legea prevede niște plafoane pentru banii cheltuielile în online. Banii folosiți în ce s-a întâmplat sunt mult mai mulți decât s-a prevăzut în lege. Asta înseamnă că sursa de finanțare este una externă. Cum se spune, follow the money („luați urma banilor”). Eu nu sunt procuror sau judecător. Nu este treaba mea, e treaba altor autorități. Răspunsul este nu (n.r. – la întrebarea dacă a primit semnale din partea autorităților și a a serviciilor secrete în privința creșterii electorale a lui Călin Georgescu)”, a spus premierul României.

Deși TikTok respinge orice implicare directă, succesul fără precedent al lui Călin Georgescu pe această platformă ridică întrebări cu privire la impactul rețelelor sociale asupra proceselor democratice. Cert este că, în era digitală, rețelele sociale devin tot mai importante în formarea opiniei publice, iar transparența și responsabilitatea acestora sunt esențiale pentru menținerea integrității proceselor electorale.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: