Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ce sunt florile dalbe, de fapt. Sunt folosite în versurile colindelor, dar puțini știu ce semnifică

Ce sunt florile dalbe, de fapt. Sunt folosite în versurile colindelor, dar puțini știu ce semnifică

Colindele românești au întotdeauna evocat o atmosferă de sărbătoare și bucurie, iar printre versurile lor, un element recurent și misterios este reprezentat de „florile dalbe”. Însă, iată ce semnificație ascund aceste flori, și de ce nu le numim simplu „albe”. Vom încerca să dezlegăm acest mister care conferă farmecul și profunzimea colindelor tradiționale românești.

În fiecare iarnă, odată cu venirea Crăciunului, rezonăm cu colindele care aduc în prim-plan „florile dalbe”, „lerul” și steaua ce-i călăuzea pe magii ce aduceau vestea Nașterii lui Iisus. Cu toate că aceste melodii ocupă un loc special în tradiția românească, puțini sunt cei care cunosc semnificația exactă a termenului „dalbe”.

Ce sunt florile dalbe, de fapt

În primul rând, merită menționat că florile dalbe de măr sunt simboluri ale purității și au fost integrate în diverse obiceiuri și superstiții străvechi. Într-un trecut nu foarte îndepărtat, țăranii așezau câte o crenguță tânără de măr în apă, la începutul lunii decembrie.

Dacă acea crenguță înmugurea până la Anul Nou, acesta era considerat un semn al unui an roditor și în general favorabil pentru toată comunitatea. În schimb, lipsa de înflorire a crenguței prevestea un an dificil.

Un aspect crucial de menționat este legat de faptul că tradiția în care crenguțele de măr înfloresc în perioada iernii s-a menținut, chiar și după ce Anul Nou a fost mutat în luna ianuarie. Deși există cazuri în care crenguțele înfloresc și în condiții reci, în spatele acestui obicei stă o tradiție cu rădăcini adânci. În vremurile străvechi, noul an începea în primăvară, iar colindatul cu crenguțe cu flori dalbe avea loc în momentul în care natura se trezea la viață după iarna sa rece și adormită.

Care este originea cuvântului „dalb”

Când explorăm semnificația cuvântului „dalb”, descoperim că acesta poate proveni dintr-o denumire învechită a mărului în diverse dialecte (abols, aball sau abel). De asemenea, „dalb” poate avea origini în proto-albaneza, cuvântul „diell” semnificând galben sau strălucitor ca Soarele, adică culoarea Soarelui.

Indiferent de originea exactă a termenului, este cert că florile dalbe de măr, indiferent dacă sunt albe sau nu, au însoțit colindătorii în călătoriile lor de-a lungul vremii. Aceste flori au rămas un element de farmec și mister în colindele românești, îmbogățind tradiția și transmițând emoția sărbătorii într-un mod unic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: