Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce sunt Leonidele? Evenimentul astrologic implică meteori şi are loc la ora 13:00

Ce sunt Leonidele? Evenimentul astrologic implică meteori şi are loc la ora 13:00

Leonidele

Leonidele 2020. Poate ați auzit vreodată termenul „leonide”, dar nu ați putut să vă dați seama despre ce este vorba. Explicația este una foarte simplă: leonidele sunt stelele căzătoare pe care noi le vedem pe cer, dar acestea formează deja un fenomen, pentru că sunt o mulțime de corpuri cerești ce strălucesc pe cer atunci când are loc acest fenomen astronomic.

Ce sunt, de fapt, Leonidele. Cum le putem vedea în 2020

Pe scurt, termenul de leonide descrie ploaia de stele, așa cum este ea numită popular. În acest an, le putem observa cel mai bine între datele de 17 – 18 noiembrie, când are loc maximul curentului de meteori. Atunci, meteorii vor cădea cu viteză de 71 km/s.

Ploaia de stele are loc anual, în luna noiembrie, undeva între 6 și 30 noiembrie. Iată că în acest an, ele vor putea fi văzute la jumătatea lunii, pe 17 și 18 noiembrie.

„În fiecare noiembrie planeta noastră trece prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină.

Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul stele căzătoare”, au transmis pe site-ul propriu reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cum putem vedea Leonidele pe cerul de noiembrie

Trebuie să facem un lucru simplu, pentru că nu este nevoie de vreun instrument special pentru a putea să observăm leonidele. Astfel, se recomandă să privim cerul de puțin o oră, pentru că este imposibil să nu vedem ploaie de stele căzătoare în acest interval de timp. O dâră luminoasă va putea fi văzută printre celelalte stele de pe cerul nopții, aceea fiind, de fapt, o stea căzătoare, o leonidă.

De fapt, stelele nu cad, pentru că acest lucru nu este posibil, dar așa se credea în vechime, de unde și numele de „stea căzătoare”. În realitate, este vorba despre o particulă ce prin frecare cu aerul ia foc, iar ea strălucește pe cerul nopții. De ce avem nevoie pentru a vedea leonidele în 2020? Ne explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de nici un instrument astronomic. Va trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Va mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de noimebrie sunt geroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o ora. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire”, mai arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Alte fenomene astronomice vizibile în 2020

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02, care marchează începutul iernii astronomice

21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); Evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: