Redactia.ro
Home » Știri » Ce taxe şi impozite intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Lista noilor biruri către statul român

Ce taxe şi impozite intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Lista noilor biruri către statul român

Deținătorii de PFA, noi provocări fiscale în 2024. Sumele pe care le au de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

Noul Cod Fiscal 2023 îi împovărează şi mai mult pe români. Coaliția de guvernare PSD-PNL a publicat lista completă a măsurilor bugetare asumate, iar TVA-ul va crește de la 5% la 19% pentru anumite bunuri și servicii.

Microîntreprinderile, angajații din domeniul IT, dar și cei din construcții, agricultură și industria alimentară sunt vizați de noile prevederi referitoare la creșterea de taxe care va fi implementată în perioada următoare.

Ce taxe cresc de la 1 octombrie

  • toți angajații vor fi obligați să achite contribuția la sănătate, în valoare de 10% din salariul de baza.
  • obligaţi la plata vor fi și IT-iștii. Cei care au salarii mai mari de 10.000 lei vor plăti impozit pe venit pentru ce depășește acest prag. Angajații din IT vor fi însă scutiți de la contribuția la Pilonul II.
  • crește și salariul minim de la 3000 la 3300 lei brut. Asta aduce doar 80 de lei în plus în buzunarele angajaților.
  • se majoreează și salariul minim în construcții, de la 4000 la aproximativ 4500 de lei. Însă cei care lucrează în construcții nu vor simți nicio majorare. Toți banii vor merge către stat sub formă de contribuție la sănătate.

Unde rămâne TVA 5%?

TVA-ul rămâne de 5% la livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Se va introduce un impozit special pentru persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei.

Alte măsuri aflate pe lista noilor taxe și impozite:

  • impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro;
  • impozit de 3% pentru micro întreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro;
  • impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro;
  • acordarea voucherelor de vacanță numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei;
  • acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;
  • limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: