Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să facem în caz de accident nuclear. Șeful DSU: „Un impact imediat în câteva minute…”

Ce trebuie să facem în caz de accident nuclear. Șeful DSU: „Un impact imediat în câteva minute…”

Iată ce trebuie să facem în cazul unui accident nuclear! Sfaturile vin chiar de la șeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat: „Centrala e la 800 de kilometri de România”

Raed Arafat susține că suntem departe de centrala nucleară și că în cazul unui impact, acesta nu se va resimți în țara noastră!

„De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență.

Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat, pentru Euronews România.

Ce trebuie să facă românii în caz de accident nuclear

Arafat ne îndemnă în cazul în care va exista vreodată un accident nuclear să ne păstrăm calmul. În ceea ce privește sursele de informare, șeful DSU a precizat că este important să urmărim sursele cunoscute și credibile.

„Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e RoAlert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a mai declarat Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: